ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΡ: Με εμπορικά κριτήρια η επιλογή του αγωγού σύμφωνα με τον Αλίγεφ

12:32 - 03 Μαϊ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΤΑΡ: Με εμπορικά κριτήρια η επιλογή του αγωγού σύμφωνα με τον Αλίγεφ
Ευκαιρία για την Ευρώπη να απεξαρτηθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Με αυστηρά εμπορικούς όρους θα επιλέξει τον αγωγό που θα μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη το Αζερμπαϊτζάν, είπε χθες (30 Απριλίου) ο Υπουργός Βιομηχανίας και Ενέργειας της χώρας, Νατίκ Αλίγεφ, σύμφωνα με όσα μεταδίδει το reuters. «Υπάρχουν πολλοί παράγοντες αξιολόγησης αυτών των αγωγών, ωστόσο ο κύριος τώρα είναι... η εμπορικότητα», τόνισε ο Αλίγεφ μετά από συνάντησή του στο Όσλο με το Νορβηγό Υπουργό Πετρελαίου και Ενέργειας, Ola Borten Moe.


«Αυτές [οι εταιρείες ενέργειας] πρέπει να επωφεληθούν για να καλύψουν το κόστος του κεφαλαίου ... Είναι πολύ σημαντικό για τους ξένους εταίρους να έχουν το πιο αποτελεσματικό, εμπορικό σχέδιο για την παροχή φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν», συνέχισε.


Η κοινοπραξία που αναπτύσσει το πεδίο φυσικού αερίου Shah Deniz αποτελείται από τις BP, τη νορβηγική Statoil, την αζέρικη SOCAR και τη γαλλική Total. Έχει ως στόχο να επιλέξει τον κατάλληλο αγωγό μέχρι τον Ιούνιο. Η νορβηγική Statoil είναι επίσης εταίρος του ΤΑΡ μαζί με τη γερμανική E.ON Ruhrgas και την ελβετική Axpo Holding.


Μείωση εξάρτησης από τη Ρωσία


Το αζέρικο φυσικό αέριο προσφέρει στην Ευρώπη μια ευκαιρία μείωσης της εξάρτησης από τη Ρωσία, που σήμερα παρέχει περίπου το ¼ της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου της Ευρώπης, περίπου 500 δις κυβικά μέτρα κάθε χρόνο.


Αναλυτές λένε ότι ο Nabucco Westθα εξυπηρετούσε τις περιοχές που εξαρτώνται περισσότερο από τη Ρωσία, στην κεντρική και νοτιοανατολική Ευρώπη, καλύτερα από ό, τι ο ΤΑΡ.


Βλέπουν ωστόσο πλεονεκτήματα και στην μετοχική σύνθεση του ΤΑΡ καθώς είναι λιγότερο κυριαρχούμενος από το κράτος. Στο Nabucco West συμμετέχουν η αυστριακή OMV, η βουλγάρικη BEH, η τουρκική Botas, η ουγγρική MOL και η ρουμάνικη Transgaz.


Η παραγωγή φυσικού αερίου από το πεδίο Shah Deniz II αναμένεται να ξεκινήσει το 2018 ή το 2019 και θα αυξηθεί στα 16 δις κυβικά μέτρα ετησίως, με 10δις εξ αυτών να προορίζονται για την Ευρώπη και 6 δις για την Τουρκία.

 

gaz640 2903123


Ο Nabucco West θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα τουρκικά σύνορα μέσω της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Ουγγαρίας στην Αυστρία, μια περιοχή που πολλοί αναλυτές αναμένουν αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου κατά 8 δις κυβικά μέτρα μέχρι το 2030.

 

Διαβάστε επίσης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.