ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΛΠΕ: Διαγωνισμός για την αγορά ρωσικού πετρελαίου με πίστωση

21:09 - 20 Μαϊ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛ.ΠΕ.), η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση διύλισης πετρελαίου, προκήρυξε διαγωνισμό για την αγορά φορτίου 80 χιλιάδων τόνων ρωσικού (από τα Ουράλια) αργού πετρελαίου με παράδοση στις αρχές Ιουνίου, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.

Πρόκειται για τον πρώτο διαγωνισμό ύστερα από μήνες, καθώς η χρηματοδοτική κατάσταση των ΕΛ.ΠΕ. βελτιώνεται, δήλωσε πηγή που έχει σχέση με το εμπόριο πετρελαίου. Ο διαγωνισμός προκηρύχθηκε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται σήμερα.

 

Η πληρωμή του φορτίου θα γίνει με ανοικτή πίστωση (open credit terms), που σημαίνει ότι ο πωλητής θα καλύψει τη χρηματοδότηση της συμφωνίας για τη συναλλαγή.

 

Εμπορικές πηγές ανέφεραν ότι έχει περάσει μεγάλο διάστημα από τότε που τα ΕΛ.ΠΕ. προκήρυξαν για τελευταία φορά διαγωνισμό. Τα «Ελληνικά Πετρέλαια» έκαναν αντίστοιχο διαγωνισμό πέρυσι τον Ιούνιο. Η εταιρεία δυσκολευόταν να αγοράσει αργό πετρέλαιο και προϊόντα, καθώς η χρηματοδοτική κρίση στην Ελλάδα είχε οδηγήσει τις διεθνείς τράπεζες να διακόψουν τη συνεργασία με πολλά ελληνικά (πιστωτικά) ιδρύματα και την αποδοχή των πιστωτικών επιστολών τους (letters of credit), από το φόβο μιας χρεοκοπίας.

 

Η εταιρεία «ΕΛ.ΠΕ.» αναγκάσθηκε να βασισθεί κυρίως σε μια ανοικτή πιστωτική γραμμή της Glencore, μίας διεθνούς εμπορικής εταιρείας με αρκετή ρευστότητα, για να αναλάβει τον κίνδυνο μιας αδυναμίας πληρωμής.

 

Η αγορά πετρελαίου για τα ΕΛ.ΠΕ. έγινε ευκολότερη μετά τη χρηματοδοτική διάσωση των ελληνικών τραπεζών και αφού η εταιρεία μπόρεσε να αναχρηματοδοτήσει δάνεια ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Περισσότερες εμπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να πωλούν στην ελληνική επιχείρηση, και με το σύστημα μετρητά και ανταλλαγή (cash - and - barter system). 

 

Διαβάστε επισης:

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.