ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ΤΑΙΠΕΔ οριστικοποίησε τους όρους πώλησης της ΔΕΠΑ

13:41 - 27 Μαϊ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
To ΤΑΙΠΕΔ οριστικοποίησε τους όρους πώλησης της ΔΕΠΑ
Η κυβέρνηση συμφώνησε σε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού για την πώληση της ΔΕΠΑ, είπε αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης της εταιρίας, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στον ρωσικό κολοσσό Gazprom για την απόκτησή της.

Το Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας (ΤΑΙΠΕΔ)οριστικοποίησε αργά την Παρασκευή τους τελικούς όρους του διαγωνισμού, μειώνοντας στο ήμισυ το ύψος της εγγυητικής επιστολής που πρέπει να καταβάλουν οι ενδιαφερόμενοι.

"Η εγγύηση μειώθηκε στο 10% (της τιμής εξαγοράς)", είπε στο Reuters ο αξιωματούχος που ζήτησε ανωνυμία.
Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ δεσμεύτηκε να αποζημιώσει τον αγοραστή της ΔΕΠΑ, εάν η ελληνική εταιρία παροχής αερίου δεν καταφέρει να εισπράξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές πελατών της.
"Εγγυόμαστε έως και 180 εκατ. ευρώ ληξιπρόθεσμων οφειλών, εάν δεν έχουν καταβληθεί έως την 31η Δεκεμβρίου του 2015", είπε.
Αξιωματούχοι της Gazprom είχαν ζητήσει επανειλημμένως από την ελληνική κυβέρνηση να εισάγει αυτούς τους δύο όρους στον διαγωνισμό, εκμεταλλευόμενοι το γεγονός ότι εκπροσωπούν το μόνο μεγάλο ενεργειακό όμιλο που ενδιαφέρεται για την ελληνική εταιρία.
Ο ρωσικός όμιλος ανησυχούσε ότι θα έχανε μέρος της εγγύησης, σε περίπτωση που οι ρυθμιστικές αρχές της ΕΕ μπλόκαραν εκ των υστέρων το ντηλ. Πράγματι, οι τελικοί όροι της σύμβασης πώλησης δεν περιέχουν οποιαδήποτε τέτοια ρήτρα-πέναλτυ σε βάρος του αγοραστή.
Το ΤΑΙΠΕΔ έδωσε επίσης παράταση 10 ημερών περίπου στους ενδιαφερόμενους για να υποβάλουν τις δεσμευτικές προσφορές τους για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ, μεταθέτοντας έτσι την αρχική προθεσμία της 29ης Μαΐου.
Μοναδικός ανταγωνιστής της Gazprom για τη ΔΕΠΑ είναι η κοινοπραξία M&M Gas στην οποία μετέχουν η Motor Oil και ο όμιλος Μυτιληναίος.
Όμως η αρχική μη δεσμευτική προσφορά που είχε καταθέσει η M&M Gas ήταν περίπου η μισή σε σχέση με αυτή που έχει υποβάλει ο ρωσικός όμιλος.

depa1271 200213
Η Sintez, μια μικρή ενεργειακή εταιρία που χρηματοδοτείται από το Ρώσο μεγιστάνα Λεονίντι Λεμπέντεβ, αναμένεται να υποβάλει ανταγωνιστική προσφορά μόνο για τη ΔΕΣΦΑ. Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπου της στο Reuters, η Sintez "επικεντρώνει" στη ΔΕΣΦΑ.
Βασικός ανταγωνιστής της Sintez για τη ΔΕΣΦΑ είναι η αζέρικη εταιρία Socar. Η ελληνοτσεχική κοινοπραξία PPF/TERNA δεν θεωρείται δεδομένο ότι θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ.

Διαβάστε επίσης:

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 27 Μαϊ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.