ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Fluxys εκφράζει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον TAP

23:01 - 18 Ιουν 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η Fluxys εκφράζει έντονο ενδιαφέρον να συμμετάσχει στον TAP
Λίγες ημέρες πριν τις τελικές αποφάσεις της κοινοπραξίας SDII για τον TAP φουντώνει το επιχειρηματικό παρασκήνιο.

Μπορεί στην Ελλάδα να εστιάζουν όλοι το τι μέλλει γενέσθαι με τη Socar, ωστόσο έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τον αγωγό, του οποίου η υλοποίηση συνδέεται άμεσα με τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Το θέμα τέθηκε στη συνάντηση που είχε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Παναγιώτης Μίχαλος με τον Ιβιτσα Κοτζιτς, υφυπουργό Οικονομίας της Σερβίας στο πλαίσιο της συνάντησης που είχαν στο Βελιγράδι, το οποίο ωστόσο βρίσκεται στην «αγκαλιά» της Ρωσίας και του South Stream.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η απόφαση για το νότιο διάδρομο θα ληφθεί στις 28 Ιουνίου αλλά μια εβδομάδα πριν στις 23 θα υπάρχει μια σαφής εικόνα για το ποιος αγωγός παίρνει το χρίσμα
Την ίδια ώρα ο ευρωπαϊκός όμιλος εταιρειών υποδομών αερίου Fluxys εξετάζει τη συμμετοχή του στον Διαδριατικό Αγωγό (Trans Adriatic Pipeline-TAP). Οι συζητήσεις μεταξύ των μετόχων του ομίλου Fluxys και των μετόχων του ΤΑΡ ξεκίνησαν το 2012. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο να ενταχθεί ο όμιλος Fluxys στη μετοχική σύνθεση του TAP λίγο μετά την απόφαση της Κοινοπραξίας του Shah Deniz σχετικά με την προτιμώμενη ευρωπαϊκή οδό για τη μεταφορά φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν.

fluxys LNG773
Ο όμιλος Fluxys είναι ένας σημαντικός διαχειριστής μεταφοράς φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με δραστηριότητες σε έξι χώρες και από τους λίγους διαχειριστές που συνδυάζουν μεταφορά φυσικού και αποθήκευση φυσικού αερίου και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ). Ο όμιλος Fluxys και ο TAP είναι βέβαιοι ότι θα είναι σε θέση να ολοκληρώσουν τις αναγκαίες διευθετήσεις για να ενταχθεί ο όμιλος Fluxys στον TAP μέχρι τον Αύγουστο του 2013, εφόσον επιλεχθεί ο TAP από τον Shah Deniz ως η προτιμώμενη ευρωπαϊκή οδός. Αυτό για άλλη μια φορά σηματοδοτεί την εμπιστοσύνη στον TAP από ένα σημαντικό παίκτη στην ευρωπαϊκή βιομηχανία ενέργειας.
Ο Kjetil Tungland, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΡ, σχολίασε: «Χαίρομαι που ο όμιλος Fluxys επιδιώκει τη συμμετοχή του στον TAP. Η ένταξή του στον TAP υπογραμμίζει ότι ο TAP αποτελεί ένα ευρωπαϊκό εγχείρημα και καταδεικνύει στην πράξη ότι ο TAP μπορεί να μεταφέρει το φυσικό αέριο του Shah Deniz στις δυτικές αγορές πέρα από την Ιταλία. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλει περαιτέρω στην ασφάλεια του εφοδιασμού της Ευρώπης.»
Ο Walter Peeraer, Διευθύνων Σύμβουλος του ομίλου Fluxys, δήλωσε: «Το να καταστούμε εταίροι στον TAP θα αποτελέσει ένα ακόμα βήμα στη στρατηγική μας για τη γεφύρωση των αγορών με στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και της ρευστότητας της αγοράς στην Ευρώπη. Μέσω της συνεργασίας μας με την Snam και το εγχείρημά μας να παρέχουμε τη δυνατότητα ροών από Νότο προς Βορρά, από την Ιταλία προς την Ελβετία και τη Γερμανία, το φυσικό αέριο του Αζερμπαϊτζάν θα μπορούσε να μεταφερθεί μέσω του αγωγού TAP κατευθείαν στις αγορές της Βορειοδυτικής Ευρώπης».

gas624 180613

Σχετικά με τον όμιλο Fluxys

Η Fluxys είναι ένας όμιλος εταιριών υποδομής φυσικού αερίου με έδρα το Βέλγιο που δραστηριοποιείται στην ευρωπαϊκή αγορά. Η εταιρεία είναι ένας σημαντικός διαχειριστής μεταφοράς φυσικού αερίου και συνδυάζει μεταφορά και αποθήκευση φυσικού αερίου και τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου (ΥΦΑ).
Εκτός από τον αγωγό, τις μονάδες αποθήκευσης και τους τερματικούς σταθμούς ΥΦΑ στο Βέλγιο, οι συνεργασίες του ομίλου Fluxys περιλαμβάνουν ποσοστά ιδιοκτησίας στους αγωγούς Interconnector και BBL που συνδέουν τη Μεγάλη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη, στον υπό κατασκευή τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Δουνκέρκη της Γαλλίας, στους αγωγούς NEL και TENP στη Γερμανία και στον αγωγό Transitgas στην Ελβετία.
Ο όμιλος Fluxys είναι πεπεισμένος ότι το φυσικό αέριο και τα έργα υποδομής του θα παραμείνουν βασικές συνιστώσες ενός προσιτού ενεργειακού μίγματος για τη μελλοντική οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Για την προώθηση της ολοκλήρωσης της Ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου, ο όμιλος αναπτύσσει μια διασυνοριακή βάση υποδομών που συνδέει τις πηγές φυσικού αερίου με τις αγορές, γεφυρώνοντας τις αγορές και τους τόπους συναλλαγής φυσικού αερίου και παρέχοντας ασφάλεια στον εφοδιασμό. Η εταιρεία εστιάζει στην ασφαλή, αποτελεσματική και βιώσιμη λειτουργία, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της αγοράς, και τη δημιουργία μακροχρόνιας αξίας για τους μετόχους της.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.