ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρωσο – Αζέρικος πόλεμος για το ΔΕΣΦΑ και τους αγωγούς

13:10 - 20 Ιουν 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ρωσο – Αζέρικος πόλεμος για το ΔΕΣΦΑ και τους αγωγούς
Μπλοκ στην επέλαση των Αζέρων στην αγορά φυσικού αερίου της Ελλάδας επιχειρούν οι Ρώσοι με την κατάθεση, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, επιστολής από την πλευρά της Sintez προς το ΤΑΙΠΕΔ με την οποία εκφράζουν εκ νέου το ενδιαφέρον τους για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ.
Δίνουν μάλιστα, όπως αναφέρει Καθημερινή, το ποσό του 1,8 δισεκ. ευρώ για τις δύο εταιρίες. Δεν είναι ωστόσο η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο καθώς και τον Ιανουάριο καταγραφόταν στον τύπο ότι στις προθέσεις της ρώσικης εταιρίας, (που αποτελεί αναπτυσσόμενη δύναμη στη Ρωσία, πλάι στη Gazprom - κατά άλλους alter ego της)  ήταν να καταθέσει εξίσου γενναία πρόταση. Ωστόσο πριν λίγες ημέρες η ρωσική Sintez δεν υπέβαλε δεσμευτική προσφορά για τον  ΔΕΣΦΑ με αποτέλεσμα να αφήσει μοναδική υποψήφια την αζερική Socar, καθώς ούτε η κοινοπραξία PPF-Terna πήρε μέρος στο διαγωνισμό.
 

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ η κίνηση αυτή έχει παρελκυστικό στόχο, καθώς τυπικά μόνο θέματα απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar, η οποία προσέφερε την Τρίτη βελτιωμένο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής προσφοράς 305 εκατ. Στόχος, σύμφωνα με γνώστες της αγοράς, είναι να καθυστερήσουν οι αποφάσεις, που αφορούν το ΔΕΣΦΑ, αλλά και να δημιουργηθούν προβλήματα στις σχέσεις με τους Αζέρους λίγες ημέρες πριν τις αποφάσεις και για τον ΤΑΡ.
 
Σημειώνεται ότι το τελικό τίμημα που προσφέρουν οι Αζέροι για το 66% του ΔΕΣΦΑ ανέρχεται κατά την Καθημερινή στα 400 εκατ. ευρώ και υπερβαίνει κατά 70 εκατ. ευρώ την αποτίμηση από τον ανεξάρτητο εκτιμητή για το αντίστοιχο ποσοστό. Η συμφωνία μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της αζερικής Socar έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αρχή της εβδομάδας και αφού προηγουμένως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίγεφ.

 

Οι οριστικές αποφάσεις για την κατακύρωση του διαγωνισμού ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ θα ληφθούν από το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σήμερα και αφού προηγουμένως συνεδριάσει επ’ αυτού και το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ που έχει διαθέσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς πώληση το 35% των μετοχών που ελέγχει στον ΔΕΣΦΑ. Στη συνέχεια η συμφωνία θα προωθηθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, διαδικασία καθαρά τυπική, αφού, όπως τονίζουν αρμόδιοι παράγοντες, δεν συντρέχουν λόγοι απόρριψης.
 
Socar-syntoma-sta-xeria-mas-i-desfa-1-315x236
 
Σε πολιτικό επίπεδο η κυβέρνηση περιμένει «πώς και πώς» την έκβαση της ιδιωτικοποίησης καθώς μετά την ατυχή έκβαση του διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ και τα προσκόμματα στην ολοκλήρωση της μεταβίβασης του ΟΠΑΠ εναγωνίως αναζητείται ένα καλό νέο, στο φόντο και της ενδοκυβερνητικής κρίσης, αλλά και των πιέσεωντ ης τρόικας για την εξέλιξη του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.
 
Ταυτόχρονα η ολοκλήρωση της διαδικασίας για τον ΔΕΣΦΑ μετατοπίζει το ενδιαφέρον στον ΤΑΡ, όπου αφενός εντός του μηνός με τάχιστες διαδικασίες θα πρέπει να υπογραφεί μεταξύ του ΤΑΡ και του ΥΠΕΚΑ η συμφωνία υποδοχής - host government agreement, αλλά και να υπάρξει το κατάλληλο lobbying εν όψει των αποφάσεων της κοινοπραξίας που ελέγχει το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού που θα μεταφέρει το αέριο στην Ευρώπη. Η κινητικότητα στο Μπακού, αλλά και στην Ουάσιγκτον ενόψει των τελικών αποφάσεων στις 28 Ιουνίου είναι έντονη, με τις χώρες που διέρχεται ο αντίπαλος αγωγός του Tap, Nabucco West (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Αυστρία) να έχουν θορυβηθεί από την έναρξη ακόμα των διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τη Socar για τον ΔΕΣΦΑ, καθώς η Socar συμμετέχει και στην κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ.
 
Στο πλαίσιο αυτό έντονο ενδιαφέρον υπάρχει για την επίσκεψη του προέδρου Αλίγεφ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή όπου θα έχει συνάντηση με τον Μ. Μπαρόζο και τον πρόεδρο της Ε.Ε. Χέρμαν βαν Ρομπέι.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.