ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανακοινώθηκε επισήμως η επιλογή του TAP

08:37 - 28 Ιουν 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ανακοινώθηκε επισήμως η επιλογή του TAP
Το Αζερμπαϊτζάν και η κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ ΙΙ ανακοίνωσαν επισήμως την επιλογή του αγωγού TAP για το νότιο διάδρομο.

Η κοινοπραξία του Shah Deniz επέλεξε τον αγωγό Trans Adriatic Pipeline (TAP) για την μεταφορά αζέρικου αερίου στην Ευρώπη, επιβεβαίωσε σήμερα το πρωί, ο Γκόρντον Μπιρέλ,  περιφερειακός διευθυντής της BP για την περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Τουρκίας. Η λειτουργία του αγωγού και η μεταφορά ποσοτήτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσει το 2019.

"Βρεθήκαμε ενώπιον δύο ισχυρών, ανταγωνιστικών μεταξύ τους σχεδίων. Τελικά, επιλέξαμε το ισχυρότερο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γκόρντον Μπιρέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αμέσως μετά η κοινοπραξία Nabucco West αναφέρει ότι θα επιδιώξει "την ανάπτυξη προοπτικών που θα βασίζονται σε εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου".

"Η ανάγκη εναλλακτικών επιλογών παραμένει πρόκληση για την ευρωπαϊκή αγορά, ιδιαίτερα για τις χώρες της κεντρικής και της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης.

Παραμένουμε πεπεισμένοι ότι η διαδρομή του Nabucco είναι η μόνη εναλλακτική επιλογή που δίνει απάντηση σε αυτήν την ανάγκη", αναφέρεται στην ανακοίνωση της κοινοπραξίας.

Ο TAP επικράτησε έναντι του Nabucco West. Η επιλογή του αγωγού ήταν και επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς η κατασκευή και διέλευσή του μέσω ελληνικού εδάφους θα επιφέρει μεγάλες επενδύσεις και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Στον TAP συμμετέχουν η νορβηγική Statoil , η ελβετική AXPO, η γερμανική Ε.ΟΝ. Επιπλέον, στην κοινοπραξία Shah Deniz μετέχουν οι εταιρείες BP, SOCAR and Total.

Θετικές αντιδράσεις από την κυβέρνηση

Όταν λειτουργούμε οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε πολλά, δήλωσε για την επιλογή του ΤΑΡ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Α. Παπαγεωργίου
Ιδιαίτερα σημαντική χαρακτήρισε τη σημερινή μέρα ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής μιλώντας πριν από λίγο στη Βουλή. «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερη διότι θα ανακοινωθεί, αν δεν έχει ήδη ανακοινωθεί, στο Μπακού η επιλογή του αγωγού ΤΑP. Η εξέλιξη αυτή δείχνει πως όταν λειτουργούμε συστηματικά και οργανωμένα μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός.

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε αναγνωρίσει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος είχε υποστηρίξει την υπόθεση ενώ και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Τραγάκης χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την επιλογή του ΤΑP η οποία πιστώνεται στο υπουργείο και στον παριστάμενο υφυπουργό.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:44 - 28 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.