ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οδηγός για τη ΔΕΠΑ η αποζημίωση της RWE από την Gazprom - Tι απαντούν οι Ρώσοι

09:03 - 28 Ιουν 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Οδηγός για τη ΔΕΠΑ η αποζημίωση της RWE από την Gazprom - Tι απαντούν οι Ρώσοι
Ανοίγει ο δρόμος για να διεκδικήσεις η ΔΕΠΑ φθηνότερες τιμές φυσικού αερίου από την ρωσική Gazprom, μετά τη δικαίωση της ευρωπαϊκής εταιρείας RWE που θα λάβει επιστροφές περίπου 1 δισ. ευρώ έπειτα από προσφυγή της στη διαιτησία.

Ειδικότερα, η γερμανική RWE, γνωστή από το ενδιαφέρον της προς τη ΔΕΗ κατά το παρελθόν, ανακοίνωσε χθες ότι δικαιώθηκε από τη διεθνή διαιτησία στην οποία προσέφυγε κατά της ρωσικής Gazprom, ζητώντας ανατιμολόγηση και χαμηλότερες τιμές για το φυσικό αέριο που αγόραζε από το Μάιο του 2010.
Να σημειωθεί ότι η γερμανική εταιρεία δικαιώθηκε και θα αποζημιωθεί, τη στιγμή που είναι γνωστό ότι οι ρώσοι πωλούν το φυσικό αέριο στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φθηνότερα από την Ελλάδα και από τις υπόλοιπες χώρες του Νότου. Όπως είναι γνωστό η Ελλάδα πληρώνει το φυσικό αέριο 30% πιο ακριβά από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

rwe549 280613
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της γερμανικής εταιρείας, η απόφαση της διαιτησίας που την δικαιώνει, προβλέπει την τροποποίηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής του φυσικού αερίου, έτσι ώστε να λαμβάνει υπ΄όψιν δείκτες για τις τιμές φυσικού αερίου στην ελεύθερη αγορά (gas market indexation) και όχι αποκλειστικά τις τιμές του αργού και των προϊόντων πετρελαίου.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Gazprom επέστρεψε το 2012 στους ευρωπαίους πελάτες της ποσά ύψους 3,3 δισ. δολαρίων (περίπου 2,5 δις. ευρώ), ενώ για το 2013 οι επιστροφές σύμφωνα με τον κ. Μεντβέντεφ θα είναι στα επίπεδα των 800 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ).

 

H απάντηση της Gazprom

 

Η Gazprom Export επιβεβαιώνει ότι έλαβε στις 27 Ιουνίου 2013, την απόφαση της διεθνούς διαιτησίας σχετικά με την διαμάχη με την RWE Supply & Trading CZ  (πρώην RWE Transgas) για την αναθεώρηση των τιμών της μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας φυσικού αερίου στην αγορά της Τσεχίας.

Πρόκειται για την πρώτη περίπτωση διαιτητικής απόφασης που αναθεωρεί όρους τιμολόγησης μακροπρόθεσμης σύμβασης προμήθειας, στην ιστορία της Gazprom Export. Η Gazprom Export ανέκαθεν επετύγχανε την εξεύρεση κοινώς αποδεκτών τιμολογιακών λύσεων με όλους τους άλλους συνεργάτες της, μέσω εμπορικών διαπραγματεύσεων. Καθ’ όλη τη διαιτητική διαδικασία η Gazprom Export έκανε διαρκώς προσφορές στην RWE Supply & Trading CZ  προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία βάσει διαπραγμάτευσης. Ωστόσο, παρά τις προσπάθειες της Gazprom Export, η RWE Supply & Trading CZ δεν επέδειξε οποιαδήποτε ετοιμότητα για την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης.

Η RWE Supply & Trading CZ προέταξε πολλά διαφορετικά αιτήματα για χαμηλότερες τιμές και ριζική αναθεώρηση της φόρμουλας υπολογισμού της τιμής, καθώς και άλλες αξιώσεις, όμως τα περισσότερα από αυτά τα αιτήματα απορρίφθηκαν από την διαιτησία. Συνεπώς, η φόρμουλα τιμολόγησης προσαρμόστηκε εν μέρει αλλά σε καμία περίπτωση στο βαθμό που αξίωνε η  RWE Supply & Trading CZ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 16:11 - 28 Ιουν 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.