ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΠΕΚ: Να μειωθεί άμεσα ο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητούν

11:47 - 03 Σεπ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Να προχωρήσει άμεση στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων προκειμένου οι τιμές του πετρελαίου να επανέλθουν στα επίπεδα της χειμερινής περιόδου 2011-2012.

«Είναι ανεξήγητη και ακατανόητη η ολιγωρία, ο σκεπτικισμός και οι αντιφατικές δηλώσεις των επιτελών του Υπουργείου Οικονομικών για τις αποφάσεις τους στη μείωση του Ε.Φ.Κ στο πετρέλαιο θέρμανσης. Η χειμερινή περίοδος διάθεσης του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου και ουδείς γνωρίζει τις προθέσεις του Υπ. Οικονομικών, αν και γνωρίζουν, αφού προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία, την αποτυχία του μέτρου εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για την πάταξη της λαθρεμπορίας και την αύξηση των δημοσίων εσόδων» αναφέρει η ΠΟΠΕΚ.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, η εφαρμογή του μέτρου της εξίσωσης του Ε.Φ.Κ, αυξημένου κατά 440% την περασμένη χειμερινή περίοδο 2012-2013 έναντι της προηγούμενης περιόδου, επιβάρυνε την τιμή λιανικής ανά λίτρο κατά 35% περίπου, τη στιγμή που επήλθε μείωση των δημοσίων εσόδων άνω των τριακοσίων εκατομμυρίων ευρώ (300 εκατ. €) χωρίς να συνυπολογισθεί η απώλεια φόρου εισοδήματος από τον μειωμένο τζίρο των επιχειρήσεων κατά 70%, που διακινούν πετρέλαιο θέρμανσης ενώ απέτυχε και ο στόχος πάταξης της λαθρεμπορίας και της παράνομης διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης
«Δεν προκύπτει από κανένα επίσημο στοιχείο ο ισχυρισμός τους, ότι το μέτρο το επέβαλε η τρόικα. Αντιθέτως η τρόικα παρεμβαίνει όπως όλοι γνωρίζουμε στην λήψη μέτρων που αποφέρουν αυξημένα δημόσια έσοδα» τονίζει η ΠΟΠΕΚ, η οποία σημειώνει ότι η μείωση του ΕΦΚ θα ομαλοποιήσει την διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σε όλες τις κοινωνικές ομάδες δίνοντας την δυνατότητα στους εξαθλιωμένους οικονομικά Έλληνες να περάσουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται με στοιχειώδη τουλάχιστον ζεστασιά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.