ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΠΑ: Πρώτη συμφωνία για Αζέρικο φυσικό αέριο

20:11 - 19 Σεπ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΠΑ: Πρώτη συμφωνία για Αζέρικο φυσικό αέριο
Η αζέρικη εταιρία φυσικού αερίου SOCAR και η κοινοπραξία του Shah Deniz υπέγραψαν την Πέμπτη συμβάσεις προμήθειας με εννέα ευρωπαϊκές εταιρίες εμπορίας, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΠΑ.

Λίγους μήνες μετά την επιλογή του ΤΑΡ από την κοινοπραξία Σαχ Ντενίζ 2 για τη μεταφορά στην Ευρώπη φυσικού αερίου από την Κασπία συμφωνία η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) υπέγραψε συμφωνία με την κρατική αζερική εταιρεία Socar και την Κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν για την προμήθεια αερίου που θα προκύψει από την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος του Σαχ Ντενίζ 2 .

Η συμφωνία είναι 25ετούς διάρκειας και οι πρώτες ποσότητες αερίου αναμένονται να παραδοθούν το 2019. Συνολικά, θα μεταφέρονται ετησίως 16 δις. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2, με τον ΤΑΡ, αλλά κι άλλους διασυνδεόμενους αγωγούς συνολικού μήκους 3.500 χιλιομέτρων μέσω του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας, της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Αλβανίας και από εκεί υποθαλασσίως από την Αδριατική Θάλασσα στην Ιταλία.

desfa610 050913
O κ. Χάρης Σαχίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός πως το αέριο από το κοίτασμα του Σαχ Ντενίζ 2 θα μεταφέρεται απευθείας στην Ελλάδα και από εκεί στις γειτονικές χώρες. Από την πλευρά του, ο Ροβνάγκ Αμπντουλάγιεφ, Πρόεδρος της SOCAR επισήμανε ότι η συνεργασία αυτή σηματοδοτεί το ξεκίνημα της απευθείας σύνδεσης των μεγάλων αποθεμάτων φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν με τις ανάγκες των ευρωπαϊκών αγορών. Σύμφωνα με τον Αμπντουλάγιεφ, η συμφωνία αυτή θα ωφελήσει τους ευρωπαίους καταναλωτές, διαδραματίζοντας ταυτόχρονα σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας.

Στους αγοραστές συγκαταλέγονται και η Shell , η Bulgargas, η Gasnatural Fenosa, η γερμανική E.ON , η γαλλική GDF Suez , η ιταλική Hera Trading , η ελβετική AXPO και η επίσης ιταλική Enel .

Τελευταία τροποποίηση στις 20:20 - 19 Σεπ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.