ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών για την Ελλάδα

13:41 - 25 Σεπ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μεγάλο το ενδιαφέρον των πετρελαϊκών κολοσσών για την Ελλάδα
Έμπρακτο ενδιαφέρον δείχνουν οι μεγάλοι ενεργειακοί κολοσσοί για τους πετρελαϊκούς ομίλους στην Ελλάδα, αλλά κυρίως για τα στοιχεία που φέρνουν στο φως οι σεισμικέ έρευνες για τους υδρογονάνθρακες στον ελλαδικό χώρο.

Την πόρτα της Ελλάδας χτυπούν οι μεγάλοι πετρελαϊκοί κολοσσοί του εξωτερικού, καθώς η έρευνα για τους υδρογονάνθρακες είναι σε πλήρη εξέλιξη και στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για τον υπόγειο και υποθαλάσσιο πλούτο της χώρας.

Το ενδιαφέρον είναι τόσο μεγάλο, ώστε υπάρχουν ήδη συγκεκριμένες προτάσεις για την είσοδό τους στην ελληνική αγορά μέσω εξαγορών. Μάλιστα, στο διήμερο συνέδριο «Balkans Oil and Gas Summit» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, δίνουν το παρόν εκπρόσωποι απ' όλους τους μεγάλους παίκτες του κλάδου. 

Η Shell, η ExxonMobil, η Repsol και η Gazprom neft έχουν δυναμική παρουσία στο συνέδριο, ενώ και εκπροσώπους έχουν στείλει και μικρότερες ευρωπαϊκές εταιρείες όπως η Boulgargas.

Σύμφωνα με την Καθημερινή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της παγκόσμιας πετρελαϊκής βιομηχανίας αλλά και των μεγάλων εγχώριων ενεργειακών ομίλων βρίσκεται το τόξο του Ιουνίου -Κρήτης. Οι εταιρείες του κλάδου αναμένουν την αξιολόγηση των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε στα τέλη του 2012 και στις αρχές του 2013 η νορβηγική εταιρεία PGS, ενώ κάποιες έχουν ήδη εξαγοράσει το «πακέτο» των δεδομένων από τη νορβηγική εταιρεία. Τα σεισμικά δεδομένα σε Ιόνιο και Κρήτη έχει ήδη εξαγοράσει η γαλλική Total, ενώ ο γενικός διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ, Γιάννης Γρηγορίου, ανακοίνωσε στο συνέδριο «Balkans Oil and Gas Summit» την εξαγορά του πλήρους «πακέτου» και από τον ελληνικό όμιλο που όπως είπε, στοχεύει στο να αυξήσει την παρουσία του στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

gaz550 200313

 

Ο κ. Γρηγορίου χαρακτήρισε υποσχόμενες περιοχές τη Βόρεια και τη Δυτική Ελλάδα, το Ιόνιο και την Κρήτη, σημείωσε ωστόσο ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν δεδομένα στα οποία μπορεί να στηριχθεί μια λιγότερο συντηρητική προσέγγιση από αυτή που ακολουθεί ο όμιλος. Τα ΕΛΠΕ αναμένουν την κύρωση της συμφωνίας για την παραχώρηση του κοιτάσματος στον Πατραϊκό Κόλπο, την οποία διεκδίκησαν στον διαγωνισμό open door σε κοινοπραξία με την ιταλική Εdison και την ιρλανδικών συμφερόντων Petroseltic. «Aναμένουμε τις συμφωνίες, δεν ξέρουμε πόσο γρήγορα θα προχωρήσουν, έχουν περάσει ήδη 14 μήνες» τόνισε επ' αυτού ο κ. Γρηγορίου.

Για το κοίτασμα των Ιωαννίνων

Μια αντίστοιχη συμφωνία για το κοίτασμα των Ιωαννίνων αναμένει η εταιρεία Energean Oil που εκμεταλλεύεται τον Πρίνο, και συμμετείχε στον διαγωνισμό open door σε κοινοπραξία με την καναδικών συμφερόντων Petra Petroleum.

H Energean Oil κατέθεσε επίσης προσφορά για το κοίτασμα στο Κατάκολο από κοινού με τις εταιρείες trajian Oil & Gas και Grekoil Energy Ventures, η οποία αναμένεται να αξιολογηθεί από το ΥΠΕΚΑ, ενώ από κοινού με τη Ratio Petroleum κατέθεσε πρόταση για έρευνες υδρογονανθράκων στον Θερμαϊκό Κόλπο και στον Κόλπο του Ορφανού. Οι ανάδοχοι των παραπάνω περιοχών αναμένουν την υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτη να φέρει προς κύρωση στη Βουλή τις σχετικές συμβάσεις τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στο χθεσινό συνέδριο, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil, Μαθιός Ρήγας, συνέστησε «υπομονή» στην προσπάθεια που γίνεται για την αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων σε αντιδιαστολή με τις προσδοκίες που καλλιεργούνται στην κοινή γνώμη με επίκεντρο τις επιτυχίες στο κοινό πρόγραμμα Ισραήλ και Κύπρου. Αναφερόμενος δε στα προσκόμματα που αντιμετωπίζει η Energean Oil στη δραστηριότητά της, ο κ. Ρήγας επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «η γραφειοκρατία στην απόκτηση αδειών είναι σημαντική, ενώ η έλλειψη επαρκών στοιχείων εμποδίζει τα στελέχη των δημοσίων υπηρεσιών να εργαστούν σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

gas field600

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.