ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΥΠΕΚΑ: Μέχρι τις αρχές του 2014 η μελέτη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού

19:33 - 10 Οκτ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΥΠΕΚΑ: Μέχρι τις αρχές του 2014 η μελέτη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού
Έτοιμη ως τις αρχές του 2014 θα είναι η νέα μελέτη μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για την επόμενη εικοσαετία, δήλωσε ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Α. Παπαγεωργίου, μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, όπου ολοκληρώθηκε η συζήτηση του νομοσχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, η μελέτη θα λαμβάνει υπόψιν τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες της χώρας, καθώς και τις εξελίξεις στην αγορά, δεδομένου ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί για ορισμένες τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής για το 2020, έχουν ήδη ξεπεραστεί.

 

Η μελέτη θα προβλέπει το επιθυμητό ενεργειακό μείγμα για την Ελλάδα (στερεά καύσιμα, φυσικό αέριο, ανανεώσιμες πηγές κλπ.) με στόχο την εξοικονόμηση πόρων αλλά και την επίτευξη των περιβαλλοντικών στόχων που θέτει η ΕΕ.

 

Ρήτρα διακοψιμότητας για τους μεγάλους καταναλωτές

 

Το νομοσχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές εισάγει για τους μεγάλους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας τη ρήτρα διακοψιμότητας, η οποία σημαίνει σημαντικές εκπτώσεις (έως 18 %) στα τιμολόγια του ηλεκτρικού, εφόσον η επιχείρηση αποδεχθεί περικοπή ή διακοπή της ηλεκτροδότησης σε περιόδους υψηλής ζήτησης.

 

Με τροπολογία που κατέθεσε ο κ. Παπαγεωργίου στην Επιτροπή, προβλέπεται δυνατότητα αύξησης του ποσοστού των μισθωμάτων δημόσιων και ιδιωτικών μεταλλείων που θα αποδίδεται στους Δήμους, από 20 % που είναι το ελάχιστο μέχρι 40 %.

Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής, επί των άρθρων και στο σύνολό του από την Επιτροπή και πρόκειται να εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη εβδομάδα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.