ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

World Energy Outlook 2013:Ο ΤΑΡ συενεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης

12:05 - 22 Νοε 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ειδική αναφορά στο άνοιγμα του νότιου διαδρόμου (Southern Corridor) και τον αγωγό TAP που θα διέρχεται από την Ελλάδα κάνει στην έκθεσή της World Energy Outlook 2013, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ.
Η WEO 2013 αναφέρεται στην αξιοποίηση του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν και το άνοιγμα του Νότιου Διαδρόμου χαρακτηρίζοντάς της ως την κυριότερη εξέλιξη στην παγκόσμια αγορά ενέργειας. 
«Η προοπτική ανοίγματος του νότιου διαδρόμου μέσα στην προσεχή περίοδο επιτρέπει την αύξηση των εξαγωγών του Αζερμπαϊτζάν, του οποίου η παραγωγή αναμένεται να αυξηθεί στα 47 δισ. κυβικά μέτρα το 2035 από 17 δισ. κυβικά σήμερα και παράλληλα των εξαγωγών άλλων χωρών της περιοχής κυρίως του Ιράκ.
Οι όγκοι που παραδίδονται από αυτό το διάδρομο, παραμένουν σχετικά μικροί σε σύγκριση με την Ευρωπαϊκή ζήτηση αερίου, παρά ταύτα αναμένεται να συνεισφέρουν στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και την ενεργειακή ασφάλεια» αναφέρει η έκθεση.Η ΙΕΑ επισημαίνει εξάλλου ότι αναμένεται μέτρια αύξηση και για τις ρωσικές εξαγωγές αερίου μέσω αγωγών στην περίοδο μέχρι το 2020 , παρά την πιθανή νέα δυναμικότητα που θα προστεθεί με την πιθανή κατασκευή του South Stream ή των συμπληρωματικών αγωγών του North Stream.
 Ως βασική αιτία που εμποδίζει την περαιτέρω αύξηση των ρωσικών εξαγωγών , είναι σύμφωνα με την ΙΕΑ η στάση της Ρωσίας στο θέμα της τιμολόγησης του αερίου προς την Ευρώπη και το γεγονός ότι η Ρωσία υπερασπίζεται τους όρους που συνδέουν την τιμή του αερίου με την τιμή του πετρελαίου, γεγονός που όπως εκτιμά η ΙΕΑ μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μεριδίου αγοράς. Μετά το 2020 οι εξαγωγές της Ρωσίας εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν κυρίως προς την Ανατολή κυρίως προς την Κίνα.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.