ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φθηνότερη μπαταρία για μεγαλύτερη αυτονομία στα ηλεκτροκίνητα

11:17 - 04 Δεκ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Φθηνότερη μπαταρία για μεγαλύτερη αυτονομία στα ηλεκτροκίνητα
«Άλμα» της τάξεως του 20% κατέγραψε χθες η μετοχή της Sekisui Chemical στο χρηματιστήριο του Τόκιο, έπειτα από δημοσίευμα, στο οποίο αναφέρεται ότι ο ιαπωνικός όμιλος ανέπτυξε ένα δυνητικά επαναστατικό υλικό με βάση το πυρίτιο. Το υλικό αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μπαταρίες ιόντων λιθίου για ηλεκτροκίνητα οχήματα μειώνοντας την τιμή και αυξάνοντας την αυτονομία τους.

Η Sekisui έκανε τα αποκαλυπτήρια της νέας, εξαιρετικά λεπτής μπαταρίας, την οποία η ίδια περιγράφει ως μια «ταινία υψηλής αποδοτικότητας». Εάν τα όσα υποστηρίζει ο όμιλος αποδειχθούν στην πράξη, το προϊόν θα μπορούσε να φέρει την επανάσταση στον κλάδο των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων και μάλιστα πολύ σύντομα, καθώς αναμένεται να μπει στο στάδιο της παραγωγής μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Το βασικό “selling point” της μπαταρίας είναι ο ισχυρισμός ότι μπορεί να μειώσει το κόστος των ηλεκτροκίνητων οχημάτων κατά τουλάχιστον 60%. Συγκεκριμένα, η ιαπωνική εταιρεία υπόσχεται αυτονομία 600 χιλιομέτρων, όταν η αποδοτικότερη μπαταρία που κυκλοφορεί σήμερα στην αγορά είναι αυτή του Tesla S, η οποία επιτρέπει στο όχημα να διανύσει περίπου 480 χιλιόμετρα με μία φόρτιση. Το υλικό, το οποίο κατασκευάζεται επίσης ταχύτερα από τις σημερινές μπαταρίες, μειώνει το κόστος παραγωγής από τα 718 ευρώ ανά κιλοβατώρα που είναι σήμερα σε μόλις 213 ευρώ.

Παρότι οι τεχνικές λεπτομέρειες της νέας μπαταρίας παραμένουν άγνωστες - με την ίδια την εταιρεία να αποκαλύπτει μόνο ότι χρησιμοποιήθηκε μια νέα μέθοδος επικάλυψης της συσκευής αντί της έγχυσης εν κενώ - η Sekisui λέει ότι το εύκαμπτο προϊόν της μπορεί να καλύψει μεγάλες επιφάνειες, ενώ προσαρμόζεται σε οποιοδήποτε μέγεθος χρειάζεται, εξοικονομώντας παράλληλα χώρο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.