ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σαμαράς και πάλι στο Αζερμπαιτζάν με φόντο την ευρω-γκρίνια για τη συμφωνία ΔΕΣΦΑ - SOCAR

12:38 - 09 Δεκ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δεύτερη επίσκεψη στο Μπακού μέσα σε λίγους μήνες θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Αφορμή της επίσκεψης η επίσημη πανηγυρική τελετή που θα σημάνει τη συμφωνία για την τελική επενδυτική απόφαση για την ανάπτυξη του κοιτάσματος Shah Deniz 2 και συνακόλουθα του αγωγού TAP.
 
Η επίσκεψη γίνεται στο φόντο των όσων έχουν συμβεί μεταξύ Ε.Ε. κι ελληνικής κυβέρνησης για το θέμα της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας που βρέθηκε το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας στην Αθήνα, η σύμβαση εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar δεν έχει κοινοποιηθεί στην ΕΕ., γεγονός που έχει δημιουργήσει υπόνοιες στις Βρυξέλλες ότι δεν τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες. Γιαυτό ο Επίτροπος Έτινγκερ θέλησε να στείλει ένα μήνυμα με τη δήλωση περί μη παράδοσης της συμφωνίας, μετά στις κυβερνητικές διαρροές περί καθυστερήσεων στην ολοκλήρωση της διαδικασίας από πλευράς της ΕΕ.
 
Στο Αζερμπαϊτζάν ο κ. Σαμαράς, αναμένεται να συζητήσει το θέμα, που ανησυχεί τους Αζέρους, αλλά κια την Ελληνική πλευρά καθώς φοβάται μήπως εξελιχθεί η υπόθεση αντίσοιχα με την αντίσοιχη μεταξύ Gazprom και ΔΕΠΑ.  Ο Πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η χώρα είνια προσηλωμένη στη συμφωνία, θα τονίσει την ανάγκη να γίνουν όλα σύμφωνα με τους ευρωπαίκούς κανόνες, ανώ θα αναφερθεί στη σημασία που έχει για τη χώρα μας η υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου του φυσικού αερίου (Southern Corridor) ο οποίος περιλαμβάνει μέσω του TAP και την Ελλάδα.
 
Το παρών στην τελετή αναμένεται να δώσει εκτός απροόπτου και ο πρόεδρος της Κομισιόν Μανουέλ Μπαρόζο, δίνοντας και εκείνος με τη σειρά του το  μήνυμα για τη ευρύτερη γεωπολιτική και οικονομική διάσταση που έχουν για τις Βρυξέλλες οι σχέσεις της Ευρώπης με το Αζερμπαϊτζάν.
 
Η τελετή που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν ανοίγει και τυπικά το δρόμο για την υλοποίηση του Νότιου Διαδρόμου, αφού μέσω της μεγάλης επένδυσης που θα ξεκινήσει από την κοινοπραξία του Shah Deniz θα αντληθούν οι απαραίτητες ποσότητες αερίου , που θα εξαχθούν προς την ευρωπαϊκή αγορά μέσω του αγωγού TAP.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:42 - 09 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.