ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤΑΡ: Μετά της υπογραφές για το SDII, στόχος η έγκαιρη και εντός προϋπολογισμού κατασκευή του αγωγού

12:04 - 17 Δεκ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΤΑΡ: Μετά της υπογραφές για το SDII, στόχος η έγκαιρη και εντός προϋπολογισμού κατασκευή του αγωγού
Οι μέτοχοι του TΑΡ ( SOCAR , Statoil , BP , Fluxys , Total, E.ON και Axpo ) επιβεβαίωσαν σήμερα ότι έχουν εγκρίνει την απόφαση κατασκευής κι ανάπτυξης του έργου Trans Adriatic Pipeline. Η απίφαση αυτή ακολουθεί την ανακοίνωση νωρίτερα σήμερα από το Shah Deniz Consortium ότι έχει λάβει την τελική απόφαση Επενδύσεων για το έργο Shah Deniz II Stage .
Όπως σημειώνεται μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση, το 2013 υπήρξε σημαντικό έτος για τo TAP , καθώς επιλέχθηκε τον Ιούνιο από το Shah Deniz Consortium ως το προτιμώμενο έργο του αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου Shah Deniz II Stage στην Ευρώπη .

"Η σημερινή ανακοίνωση των μετόχων μας είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για την TAP και περαιτέρω απόδειξη της ισχυρής εμπιστοσύνης τους στην εμπορική και τεχνική βιωσιμότητα του έργου. Η έμφασή μας είναι τώρα να διασφαλίσουμε ότι θα κατασκευαστεί  ο αγωγός στην ώρα του και σύμφωνα με τον τον προϋπολογισμό " τόνισε ο Kjetil Tungland , Διευθύνων Σύμβουλος του TAP.
 
Σχολιάζοντας την Τελική Επενδυτική Απόφαση του Shah Deniz Consortium , ο κ. Tungland συνέχισε: « Η απόφαση αυτή αποτελεί άλλο ένα ιστορικό βήμα προς την υλοποίηση του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου . Με το άνοιγμα αυτής της νέας διαδρομή μεταφοράς φυσικού αερίου, ο TAP και το κονσόρτσιουμ Shah Deniz θα διασφαλίσουν την διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών για την  Ευρώπη και θα ενισχύσουν τη στρατηγική σημασία των χωρών κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού".
http://www.sofokleousin.gr/files/Photos/t/tap_776147017.jpg 

Σχετικά με το Trans Adriatic Pipeline ( TAP )


Ο TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II του Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο περίπου 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον Trans Anatolian Pipeline ( TANAP ) κοντά στα ελληνοτουρικικά σύνορα στους Κήπους, και στη συνέχεια θα διασχίσει την Ελλάδα και την Αλβανία και την Αδριατική Θάλασσα, πριν φτάσει με υποθαλάσσιο τρόπο στη νότια Ιταλία .

Ο TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε πολλές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης , συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας , της Αλβανίας , της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης , του Μαυροβουνίου , της Κροατίας κλπ . Η προσέγγιση του TAP στην Ιταλία παρέχει πολλαπλές ευκαιρίες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές όπως η Γερμανία , η Γαλλία , το Ηνωμένο Βασίλειο , την Ελβετία και την Αυστρία .

Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού. Θα είναι μια σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων καθώς δεν εξαρτάται από τις επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις . Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα γίνουν περίπου ένα χρόνο αργότερα .

Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP ( 20 % ) , SOCAR ( 20 % ) , η Statoil ( 20 % ) , η Fluxys ( 16 % ) , Total ( 10 % ) , η E.ON ( 9 % ) και Axpo ( 5 % ) .
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.