ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bιοντίζελ στις Φέρες με αγοραστή τα Ελληνικά Πετρέλαια

09:40 - 19 Δεκ 2013 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Βιοντίζελ από ελαιοκράμβη και ηλίανθο στις Φέρες !

Πρόκειται για τη μονάδα παραγωγής βιοντίζελ στην περιοχή των Φερών, η οποία είχε έρθει στο προσκήνιο από το 2006.

Η εταιρεία «Βιοενέργεια Φέρες» εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει τελικώς στην επένδυση που κυρίως λόγω οικονομικής κρίσης έμεινε τόσα χρόνια «κολλημένη». Η μονάδα, που αναμένεται να λειτουργήσει ίσως κι εντός του 2014, θα έχει τη δυνατότητα παραγωγής βιοντίζελ 26.000 τόνων και θα αξιοποιεί την ελαιοκράμβη, τον ηλίανθο και άλλα ενεργειακά φυτά. Προβλέπεται να απασχολεί περίπου 15 άτομα, ενώ για την κατασκευή της μονάδας υπάρχει δέσμευση της εταιρείας πως θα προσληφθούν συνεργεία από τον Έβρο. Το εργοστάσιο έχει χωροθετηθεί στο ΒΙΟΠΑ Φερών, κοντά στον οικισμό της Μελίας σε έκταση που ο δήμος έχει παραχωρήσει, έναντι του τιμήματος των 1.000 ευρώ το χρόνο.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η εταιρεία δεν έχει καταβάλλει κανένα μίσθωμα προς το δήμο, γεγονός που αναφέρθηκε στην προχθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Εκπρόσωπος της εταιρείας σημείωσε πως το αίτημά της αφορά στην παράταση της σύμβασης για τη μίσθωση της εν λόγω έκτασης, με άμεση καταβολή των προηγούμενων μισθωμάτων, καθώς υπάρχει πρόθεση για έναρξη της κατασκευής της μονάδας εντός του 2014. Αναφέρθηκε ακόμη πως η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και η ανασφάλεια των ξένων επενδυτών ήταν ο βασικός λόγος για τις καθυστερήσεις, μια και η εν λόγω εταιρεία έχει τη βάση της στην Αυστρία.

Στα επίμονα ερωτήματα των δημοτικών συμβούλων αναφορικά με την πρώτη ύλη, κι εάν μπορεί να υπάρξει δέσμευση της «Βιοενέργεια Φέρες» πως θα συνεργάζεται αποκλειστικά για τον σκοπό αυτό με ντόπιους παραγωγούς, ο εκπρόσωπός της σημείωσε πως ο βασικός αγοραστής θα είναι τα Ελληνικά Πετρέλαια κι έτσι η εταιρεία υποχρεούται να συνεργάζεται και με ντόπιους παραγωγούς, με τους οποίους μάλιστα θα υπογράφει και 5ετή συμβόλαια.

 

Δέσποινα Καραγιαννοπούλου

Τελευταία τροποποίηση στις 10:04 - 19 Δεκ 2013
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.