ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιγότερες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου- Τα πως και τα γιατί της μείωσης

12:03 - 09 Μαϊ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Λιγότερες οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου- Τα πως και τα γιατί της μείωσης
Συρρικνώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδό τους από το 1995, οι εκπομπές αερίων στην Αμερική.- Πως επηρέασαν τις εκπομπές αερίων η πτώση στην καύση άνθρακα και η διάδοση του φυσικού αερίου.

Οι εκπομπές αερίων του στις Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο τους τα τελευταία 17 χρόνια, σύμωνα με νέα έκθεση της Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (Environmental Protection Agency). Το νέο δεδομένο είναι, σε μεγάλο βαθμό, αποτέλεσμα της ταχείας πτώσης στην καύση άνθρακα σε συνδυασμό με την αύξηση της ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τα καθαρότερα καύσιμα -ειδικά το φυσικό άεριο-, όπως προκύπτει συνυπολογίζοντας και πρόσθετα στοιχεία από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ωστόσο, σε παγκόσμιο επίπεδο, η εικόνα εμφανίζεται λιγότερο ενθαρρυντική, κάτι που επιβεβαιώνεται από σχετική έκθεση του Reuters και αντίστοιχη του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (International Energy Agency). Έτσι, παρόλο που οι εκπομπές αερίων στις βιομηχανικές χώρες μειώθηκαν κατά 1,3% το 2012, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι εκπομπές που συνδέονται με το διοξείδιο του άνθρακα αυξήθηκαν 1,4% σε όλο τον κόσμο.

Στην ετήσια απογραφή εκπομπών αερίου της EPA (United States Environmental Protection Agency), που κυκλοφόρησε τον Απρίλιο, προκύπτει πως οι συνολικές εκπομπές από τις ΗΠΑ το 2012 ήταν μόλις 4,7% περισσότερες σε σχέση με το 1990, έτος της πρώτης έκθεσης της EPA, έχοντας σημειώσει το 2007 αύξηση 17,5% πάνω από τα επίπεδα του 1990!

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει, με μεγαλύτερη λεπτομέρεια, τις αυξομειώσεις αναφορικά με τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 23 χρόνια.

Εξετάζοντας τις εκπομπές ανά τομέα, όπως φαίνεται παρακάτω, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι αλλαγές στον κλάδο της ηλεκτρικής ενέργειας έχουν διαδραματίσει πολύ σπουδαίο ρόλο στη μείωση των εκπομπών, τα τελευταία αρκετά χρόνια.

Η μετάβαση από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας επιταχύνθηκε το 2009, καθώς η τιμή του άνθρακα αυξήθηκε και η τιμή του φυσικού αερίου μειώθηκε σημαντικά, με το φυσικό αέριο να έχει παραμείνει,έκτοτε, σχετικά φθηνό.

 

Το 2012, ήταν η χρονιά που σηματοδοτήθηκε από ολοκληρωτική στροφή προς το φυσικό αέριο έναντι του άνθρακα. Η καύση άνθρακα μειώθηκε κατά 12,3%, ενώ η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 20,4 %. Συνολικά, από τότε που η EPA άρχισε το 1990 την απογραφή εκπομπών αερίου, το μερίδιο του άνθρακα στην "πίτα" της ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί από 54& περίπου στο 40%, με την παραγωγή ηλεκτρισμού με φυσικό αέριο να έχει αυξηθεί από 11% σε 26%, κατά την ίδια περίοδο.

Σε τροχιά επιτάχυνσης βρίσκονται, ωστόσο, και αιολική και ηλιακή ενέργεια. Αν και για το 2013, αντιπροσωπεύουν μόνο το 4,5% επί του συνόλου παραγωγής ενέργειας, είναι αξιοσημείωτο πως από το 2005 το ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από τον αέρα και τον ήλιο έχει αυξηθεί κατά 950%!

 

 

 

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.