ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mπήκαν οι υπογραφές για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα

13:43 - 14 Μαϊ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Mπήκαν οι υπογραφές για την έρευνα υδρογονανθράκων στην Δ. Ελλάδα
Οι έρευνες ξεκινούν σε Κατάκολο, Πατραϊκό Κόλπο και Ιωάννινα. Στα 700 εκατ. ευρώ οι επενδύσεις.
 Επενδύσεις, που μπορεί να υπερβούν τα 700 εκατ. ευρώ, για την έρευνα και παραγωγή κοιτασμάτων υδρογονανθράκων τα οποία εκτιμώνται σε 300 εκατ. βαρέλια, σηματοδοτεί η υπογραφή των συμβάσεων παραχώρησης που αφορούν τις περιοχές Ιωαννίνων, Πατραϊκού Κόλπου και Κατακόλου, στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής την Τρίτη.

Στην τελετή παρέστησαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος, ο υπουργός και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ιω.Μανιάτης και Ασ.Παπαγεωργίου, ο υπουργός Ενέργειας της Μ.Βρετανίας Έντουαρντ Ντέιβι (Edward Davey) και ο πρεσβευτής του Καναδά Ρόμπερτ Πεκ, (Robert Peck).

Λόγω έκτακτων υποχρεώσεων δεν παρέστη ο πρωθυπουργός Αντ.Σαμαράς, τις ευχές του οποίου μετέφερε ο κ. Μανιάτης.

Οι συμβάσεις ανά περιοχή υπεγράφησαν με τις εξής Κοινοπραξίες:

- Για τη χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ PETRA PETROLEUM. Στα Ιωάννινα οι εκτιμήσεις για τα απολήψιμα αποθέματα κυμαίνονται από 50-100 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Μ.Ρήγα, στην περιοχή υπάρχουν ενδείξεις πετρελαίου, καθώς και γεωλογικά ανάλογα συστήματα στην Ιταλία και την Αλβανία όπου πρόσφατα η Shell ανακοίνωσε την ανακάλυψη κοιτάσματος 200 εκατ. βαρελιών. Οι επενδύσεις στη φάση της παραγωγής σύμφωνα με τον κ. Ρήγα μπορεί να φθάσουν στα 500 εκατ.

- Για τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού (όπου τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα είναι 200 εκατ. βαρέλια), το σχήμα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ/ EDISON/ PETROCELTIC. Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γ.Κωστόπουλος έκανε λόγο για θετικές γεωχημικές και γεωλογικές μελέτες και τόνισε ότι προγραμματίζονται 2-5 γεωτρήσεις (κόστους 20-35 εκατ. η κάθε μια) συν επενδύσεις 15-20 εκατ. για σεισμικές έρευνες.

- Για το Κατάκολο (όπου υπάρχει βεβαιωμένο κοίτασμα 3-5 εκατ. βαρελιών), το σχήμα ENERGEAN OIL AND GAS/ TRAJAN OIL & GAS Ltd. Η γεώτρηση θα γίνει οριζόντια, από τη στεριά για να ελαχιστοποιηθεί η παρέμβαση στο περιβάλλον και οι επενδύσεις μπορεί να φθάσουν στα 50 εκατ. ευρώ.


Μανιάτης

Ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης εστίασε στη στήριξη που του παρείχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας στην αρχή της προσπάθειας για αξιοποίηση των ελληνικών υδρογονανθράκων.

«Δημιουργούμε», τόνισε ο υπουργός, «ένα νέο τομέα της εθνικής οικονομίας με πολλές θέσεις εργασίας για τους νέους».

Θα ακολουθήσει όπως είπε η προκήρυξη τριών ακόμη χερσαίων περιοχών, καθώς και ο διεθνής γύρος παραχωρήσεων για το Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.

Και ο πρεσβευτής του Καναδά έκανε λόγο για σταθμό στην πορεία της χώρας για την ανάπτυξη των φυσικών πόρων, καθώς η χώρα εξέρχεται από την κρίση.

Τα έσοδα του Δημοσίου από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων προέρχονται από τη φορολογία (20% συν 5% περιφερειακός φόρος) και το μίσθωμα, που διαμορφώνεται βάσει του ύψους της παραγωγής, των γεωγραφικών, γεωλογικών & λοιπών χαρακτηριστικών της περιοχής, καθώς και του συντελεστή εσόδων και εξόδων.

Ο βρετανός υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Έντουαρντ Ντάβεϊ αναφέρθηκε στην κρίση με τη Ρωσία και ότι Ηνωμένο Βασίλειο και Ελλάδα μπορούν να δουλέψουν από κοινού ώστε η Ευρώπη να έχει αδιάλειπτη παροχή ενέργειας τα επόμενα χρόνια.

Εκτιμήσεις για τα συγκεκριμένα κοιτάσματα, μιλούν για συνολικά αποθέματα 300 εκατ. βαρελιών, και για εισροή στα δημόσια ταμεία έως 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε βάθος 35ετίας.

 
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ για κοίτασμα 100 εκατ. βαρελιών με μέση τιμή 90 δολάρια/βαρέλι, τα έσοδα για το Δημόσιο υπολογίζονται σε περίπου 6 δισ. Δηλαδή αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα στις τρεις περιοχές τα έσοδα του Δημοσίου μπορεί να φθάσουν σε βάθος χρόνου στα 18 δισ.

Οι συμβάσεις για Ιωάννινα, Πατραϊκό και Κατάκολο έχουν εγκριθεί από το Νομικό Συμβούλιο και θα κατατεθούν για κύρωση και στη Βουλή.«Δημιουργούμε κοιτάσματα απασχόλησης από τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, ενώ παράλληλα συνδέουμε τα έσοδα που θα έρθουν από την εξόρυξή τους με το ασφαλιστικό μας σύστημα», ήταν το μήνυμα του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά την τελετή υπογραφής των συμβάσεων.

Στέλνοντας μήνυμα προς όλους τους ξένους επενδυτές και τη διεθνή κοινότητα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε ότι το ελληνικό Δημόσιο ασκεί τα εθνικά κυριαρχικά του δικαιώματα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης τόνισε είπε: «Δουλέψαμε και πιστέψαμε πάνω στο έργο, μια μικρή ομάδα πατριωτών δημοσίων υπάλληλων, οι οποίοι κατάφεραν μέσα σε λίγα χρόνια να δώσουν ένα σχέδιο στην ελληνική κοινωνία, με απόλυτη διαφάνεια που θα εξασφαλίζει το δημόσιο συμφέρον».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:40 - 14 Μαϊ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.