ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Balkans Policy Research Group: Μαζικά φαινόμενα διαφθοράς στον τομέα της ενέργειας στη Ν.Α Ευρώπη

21:03 - 24 Ιουν 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Balkans Policy Research Group: Μαζικά φαινόμενα διαφθοράς στον τομέα της ενέργειας στη Ν.Α Ευρώπη
Μαζικά είναι τα φαινόμενα διαφθοράς που πλήττουν τον τομέα της ενέργειας στη νοτιοανατολική Ευρώπη. Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έκθεσης που εκπόνησε το Ινστιτούτο Balkans Policy Research Group και η οποία είδε το φως της δημοσιότητας στις Βρυξέλλες.

Η έκθεση με τίτλο «Ποιος επωφελείται από το υψηλό επίπεδο διαφθοράς στον ενεργειακό τομέα στη νοτιοανατολική Ευρώπη;» αναφέρεται σε σκάνδαλα διαφθοράς που έπληξαν τη νοτιοανατολική Ευρώπη τα τελευταία χρόνια.

 

Σε δημοσίευμα της διαδικτυακής πύλης Euractiv με τίτλο «Αποκάλυψη: διαφθορά στον τομέα της ενέργειας στα Βαλκάνια» αναφέρεται ότι «σκοτεινές» ενεργειακές συμφωνίες ταλαιπωρούν την οικονομία της περιοχής.

 

Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, σύμφωνα με την Euractiv, το σκάνδαλο εξόρυξης Kolubara στη Σερβία, η κροατική υπόθεση INA-MOL η οποία οδήγησε τον πρώην πρωθυπουργό Ίβο Σανάντερ στη φυλακή με την κατηγορία δωροδοκίας για ποσό ύψους 10 εκατ. ευρώ, η περίπτωση του καρτέλ εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας στην ΠΓΔΜ στην οποία τέσσερις εταιρείες υπαγόρευσαν την τιμή για τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας σε ένα διαγωνισμό του 2012 και το σκάνδαλο USAID στο Μαυροβούνιο, όπου χρηματικό ποσό προερχόμενο από τις ΗΠΑ ως δωρεά στην κυβέρνηση φέρεται ότι χρησιμοποιήθηκε από αμφίβολου κύρους επιχειρηματίες.

 

Οι περισσότερες υποθέσεις, τονίζει το δημοσίευμα, με εξαίρεση την περίπτωση του κροάτη πρώην πρωθυπουργού και δύο περιπτώσεις στο Κοσσυφοπέδιο, είτε εκκρεμούν είτε έκλεισαν ατιμωρητί. Η έκθεση επισημαίνει την αναμενόμενη ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα στην περιοχή, με ενεργειακές επενδύσεις που σχεδιάζονται από την Ενεργειακή Κοινότητα για τα Δυτικά Βαλκάνια μέχρι το 2020, και μια υποδομή η οποία θα πρέπει να αντικατασταθεί.

 

Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι τα επίπεδα διαφθοράς θα αυξηθούν αναλογικά σε μια περιοχή όπου η ανεργία των νέων είναι μερικές φορές εξωφρενικά υψηλή και η οικονομική μετανάστευση είναι ένα μαζικό φαινόμενο. Παράλληλα η έκθεση τονίζει ότι η δουλειά των δημοσιογράφων, της κοινωνίας των πολιτών και των πληροφοριοδοτών βοήθησε στο να αποκαλυφθούν πολλά από αυτά τα σκάνδαλα, αλλά και ότι «όταν ακόμη η ζωή τους δεν είναι σε κίνδυνο βρίσκονται σε πολλή μεγάλη πίεση».

 

«Εργάζονται σε ένα απαιτητικό, συχνά εχθρικό περιβάλλον» αναφέρεται χαρακτηριστικά. Η έρευνα έχει αντλήσει στοιχεία από συναφείς εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του ΟΑΣΕ, του Freedom House και των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα. Το δημοσίευμα σχολιάζει ότι η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Κροατία, το Κοσσυφοπέδιο, η πΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και η Σερβία είναι χώρες που έχουν χαμηλή κατάταξη σε ό,τι αφορά την ελευθερία του τύπου και την ελευθερία της έκφρασης εν γένει. Η ΠΓΔΜ είναι η μόνη χώρα στην περιοχή όπου έχει φυλακιστεί ερευνητής δημοσιογράφος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.