ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μανιάτης: 20 θαλάσσια "οικόπεδα" για έρευνες στους επενδυτές

17:21 - 01 Ιουλ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μανιάτης: 20 θαλάσσια "οικόπεδα" για έρευνες στους επενδυτές
Περισσότερα από 180 στελέχη πετρελαϊκών εταιρειών, τραπεζικών ιδρυμάτων, εταιρειών παροχής συμβουλών, από 40 μεγάλες και μεσαίου μεγέθους εταιρείες συμμετείχαν στην παρουσίαση του προγράμματος παραχωρήσεων για έρευνα υδρογονανθράκων στο θαλάσσιο χώρο της Δυτικής Ελλάδας (Ιόνιο) και Νότια της Κρήτης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη στο Λονδίνο.

Μεταξύ των εταιρειών που συμμετείχαν στην εκδήλωση ήταν οι BP, EXXONMOBIL, SHELL, TOTAL, CHEVRON, STATOIL, ANADARKO, REPSOL κλπ.

 

"Ο στόχος της Ελλάδας να γίνει ένας σημαντικός παραγωγός πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν είναι μόνο ένας ελληνικός μύθος, αλλά βασίζεται σε στέρεες παραμέτρους", δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ι. Μανιάτης.

 

Μέσω του διαγωνισμού, που θα ακολουθήσει, θα παραχωρηθούν για έρευνες είκοσι θαλάσσιες περιοχές ("οικόπεδα") στους επενδυτές, που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον, οι οποίες καθορίστηκαν με βάση 50 παραμέτρους, όπως το βάθος της θάλασσας, η γεωλογία και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που προκύπτουν από την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επίσης, τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες, οι οποίες έγιναν στην περιοχή και την ερμηνεία που ακολούθησε.

pinakas010714

"Μετά από συνεχή προσπάθεια τεσσάρων ετών παρουσιάζουμε εδώ στο Λονδίνο, την καρδιά της πετρελαϊκής αγοράς της Ευρώπης, με τη συνεργασία της ελληνικής Πρεσβείας, το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Βάζουμε τις στέρεες βάσεις για τη νέα αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας που στηρίζεται στους εθνικούς ορυκτούς πόρους και ιδιαίτερα τους υδρογονάνθρακες, καθώς και στους ανθρώπους μας και ειδικά τη νέα γενιά", δήλωσε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης, κάνοντας λόγο για ιστορική μέρα για τη χώρα.

 

Ο κ. Μανιάτης παρουσίασε το πλαίσιο των ερευνών, αλλά και το ευρύτερο γεωπολιτικό πλαίσιο για τη χώρα και στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάκαμψη της οικονομίας, στην κοινωνική αποδοχή και στην πολιτική συναίνεση για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων. "Όλα τα μεγάλα πολιτικά κόμματα στηρίζουν την ανάπτυξη του τομέα υδρογονανθράκων και οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις επιθυμούν να συμμετέχουν στην μελλοντική του επιτυχία, η διαφωνία σε αυτό το θέμα θεωρείται σχεδόν αντιπατριωτική" ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός. Πρόσθεσε δε πως "το γεγονός ότι το θέμα είχε μπει στο περιθώριο για 15 ολόκληρα χρόνια -από το 1997 ως το 2012- θεωρήθηκε από πολλούς ως προδοσία για την προοπτική της Ελλάδας, ως προδοσία για τις επόμενες γενιές".

 

Σύμφωνα με τον υπουργό, η Ελλάδα αναβαθμίζει το γεωπολιτικό της ρόλο στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης και διαμορφώνει τις προϋποθέσεις ανάδειξής της σε σημαντικό παράγοντα ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ. Η εθνική προσπάθεια βρίσκεται, όπως είπε, στην καρδιά των ευρωπαϊκών στρατηγικών για ανάπτυξη των ενδογενών πόρων, διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων και αναβάθμιση των ενεργειακών υποδομών.

 

Ο κ. Μανιάτης σημείωσε ακόμη ότι η εξερεύνηση των εγχώριων πηγών ενέργειας συνάδει με την ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς τα γεγονότα στην Ουκρανία και το Ιράκ υπογραμμίζουν, ακόμα περισσότερο, τους κινδύνους της υπερβολικής εξάρτησης της Ευρώπης από ενεργειακές εισαγωγές. Ειδικότερα για τις προοπτικές ανάδειξης της χώρας σε ενεργειακό κόμβο, είπε ότι "βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι των αγορών της Δυτικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης και των νέων και των παραδοσιακών πηγών, καθιστώντας την Ελλάδα πύλη της ΕΕ για τον Νότιο Διάδρομο".

amaniati010714

Το οικονομικό πλαίσιο

Ο υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε το θεσμικό- οικονομικό πλαίσιο που θα διέπει τις έρευνες, στο οποίο περιλαμβάνονται:

  • Ο νέος νόμος για τις παραχωρήσεις, "που ενσωματώνει τις τελευταίες τάσεις και τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές για τα δικαιώματα παραχώρησης και προσφέρει στους επενδυτές ένα σταθερό, προβλέψιμο και με ίσους όρους για όλους περιβάλλον".
  • Το φορολογικό καθεστώς που προβλέπει μειωμένο συντελεστή (από 40 στο 20%) προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα των επενδύσεων.
  • Η Ελληνική Εταιρεία Διαχείρισης Υδρογονανθράκων που έχει συσταθεί και θα αρχίσει να λειτουργεί με αντικείμενο να ρυθμίζει, να αδειοδοτεί και να παρακολουθεί τις δραστηριότητες εξερεύνησης και αξιοποίησης για λογαριασμό του Ελληνικού Δημοσίου.
  • Οι κανόνες της ΕΕ σχετικά με την ασφάλεια των παράκτιων δραστηριοτήτων εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.
  • Τα δεδομένα που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες σε έκταση 225.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης, καθώς και η ερμηνεία των δεδομένων αυτών από το Γαλλικό Ινστιτούτο BEICIP.

"Με επιμονή, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα, η Κυβέρνηση διεκδίκησε και κέρδισε  μια σημαντική ψήφο εμπιστοσύνης για την πατρίδα μας. Στην εθνική αυτή προσπάθεια πρέπει να είμαστε και είμαστε όλοι ενωμένοι", πρόσθεσε ο κ. Μανιάτης.

 

Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την παραχώρηση είκοσι θαλάσσιων περιοχών για έρευνες θα δημοσιευθεί σύντομα στην Εφημερίδα της ΕΕ.

 

Στην εκδήλωση μετείχαν επίσης:

  • Η Πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ κα Σοφία Σταματάκη, που παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της προκήρυξης (νομοθετικό πλαίσιο, τεχνικές προδιαγραφές, φορολογικό καθεστώς, περιβαλλοντικές απαιτήσεις, το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του διαγωνισμού).
  • Ο εκπρόσωπος της νορβηγικής PGS κ. Oystein Lie, που υλοποίησε το μεγάλο πρόγραμμα γεωφυσικών διασκοπήσεων (σεισμικές έρευνες) συνολικού μήκους άνω των 32.000 χλμ. Ο οποίος παρουσίασε χαρακτηριστικές γραμμές με τις αντίστοιχες γεωλογικές τομές σε περιοχές όπως δυτικά της Κέρκυρας και νότια της Κρήτης.
  • Οι εκπρόσωποι του γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου BEICIP, κ. Bernard Colleta και κα. Veronique Carayon, που παρουσίασαν τα αποτελέσματα της ερμηνείας των διασκοπήσεων με ταυτόχρονη παρουσίαση της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.