ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ελληνικού χρηματιστηρίου Ενέργειας

16:06 - 28 Οκτ 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία ελληνικού χρηματιστηρίου Ενέργειας
Έγινε το πρώτο βήμα για τη δημιουργία του ελληνικού χρηματιστηρίου Ενέργειας από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τον υπουργό, Γιάννη Μανιάτη να καλεί τους αρμόδιους φορείς να προχωρήσουν στην κατάρτιση ενός αρχικού θεσμικού πλαισίου για τη σύσταση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το κείμενο του οποίου θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση για να συζητηθεί εκτενέστερα με τις δυνάμεις της αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον κ. Μανιάτη, στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κ. Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Χρηματιστηρίων κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, ο διευθύνων σύμβουλος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ) κ. Τάσος Γκαρής και ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) κ. Δημήτρης Ραχιώτης.

 

Όπως αναφέρει ο κ. Μανιάτης σε άρθρο του στην «Καθημερινή», βασικός πυλώνας του νέου θεσμού για τη χώρα μας θα είναι ο ΛΑΓΗΕ. «Η νέα εταιρική δομή θα αναλάβει και θα αναβαθμίσει τις ασκούμενες από τον ΛΑΓΗΕ δραστηριότητες που αφορούν τη λειτουργία της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και με τη δημιουργία των κατάλληλων μηχανισμών εκκαθάρισης και διακανονισμών, ενδεχομένως και με την ενσωμάτωση συναλλαγών εμπορευμάτων» αναφέρει χαρακτηριστικά ο υπουργός στο άρθρο του.

 

Η δημιουργία του χρηματιστηρίου Ενέργειας συμβάλλει στην εναρμόνιση της χώρας μας με το ευρωπαϊκό πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

 

Στην Ε.Ε. λειτουργούν αυτή τη στιγμή 4 χρηματιστήρια Ενέργειας. Στις 4 Φεβρουαρίου 2014 τέθηκε για πρώτη φορά σε λειτουργία η ενιαία πλατφόρμα των 4 αυτών χρηματιστηρίων και 13 διαχειριστών ηλεκτρικής ενέργειας, κίνηση που καταγράφηκε ως ημερομηνία ορόσημο για την ευρωπαϊκή αγορά και το πρώτο βήμα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά στην περιοχή που εκτείνεται από τη Γαλλία μέχρι τη Φινλανδία, λειτουργεί με κοινό υπολογισμό των τιμών των προημερήσιων αγορών, χρησιμοποιώντας έναν κοινό αλγόριθμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:43 - 28 Οκτ 2014
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.