ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο για το πετρέλαιο, σχολιάζει η Guardian

14:21 - 10 Νοε 2014 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο για το πετρέλαιο, σχολιάζει η Guardian
Κλιμακώνεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο λόγω της διαμάχης που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου μεταξύ της Αθήνας, της Άγκυρας και της Λευκωσίας, επισημαίνει η Guardian.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ένταση για τους υδρογονάνθρακες που θα βρεθούν στα ύδατα της περιοχής αυξήθηκε όταν οι οι ηγέτες της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου υπέγραψαν συμφωνία στο Κάιρο το Σάββατο για την ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας των τριών χωρών.

 

Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, κατηγόρησε την Τουρκία για «προκλητικές ενέργειες», αναφερόμενος στην αποστολή τουρκικών ερευνητικών και πολεμικών πλοίων για έρευνες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

 

«Οι προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας δεν υπονομεύουν μόνο τις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις», δήλωσε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για την επανένωση της μεγαλονήσου, με τη διαμεσολάβηση του ΟΗΕ, οι οποίες ανεστάλησαν τον περασμένο μήνα. «Επηρεάζουν επίσης την ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου».

 

Όπως τονίζει η Guardian, «οι διαπραγματεύσεις για την επανένωση της Κύπρου ξεκίνησαν νωρίτερα φέτος μετά από μια διακοπή 10 ετών, εν μέσω προσδοκιών ότι τα κοιτάσματα πετρελαίου που βρέθηκαν στη θαλάσσια περιοχή θα διευκόλυναν την επίλυση της πιο μακροχρόνιας διπλωματικής διένεξης στη Δύση. Όμως, αντί να παρακινήσουν τις αντιμαχόμενες κοινότητες να συμφιλιωθούν, η προοπτική εύρεσης εναλλακτικών πηγών για την παροχή ενέργειας φαίνεται πως διεύρυνε το χάσμα μεταξύ τους».

 

Η απόφαση της Τουρκίας να στείλει ερευνητικό πλοίο σε αμφισβητούμενα ύδατα τον περασμένο μήνα όχι μόνο οδήγησε σε διακοπή των ειρηνευτικών συζητήσεων, αλλά επιπλέον έκανε ακόμα εντονότερη τη διαμάχη αναφορικά με τα δικαιώματα εξόρυξης, σημειώνει στην ιστοσελίδα της η βρετανική εφημερίδα.

 

«Αν και η Βόρεια Κύπρος δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, η Άγκυρα, που τη στηρίζει οικονομικά και ηθικά, λέει πως θα πρέπει και το κρατίδιο να συμμετάσχει στη διαδικασία των ερευνών. Σε πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, ο νεοδιορισθείς αντιπρόσωπος του ΟΗΕ για τη μεγαλόνησο, Espen Bard Elder, σήμανε συναγερμό για το θέμα και απηύθυνε έκκληση για ηρεμία. Όπως ανέφερε συγκεκριμένα, 'αυτό που συμβαίνει τώρα είναι αρκετά επικίνδυνο και ενθαρρύνω όλες τις πλευρές να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να αποφύγουν οποιουδήποτε είδους περαιτέρω κλιμάκωση. Όμως, οι μεταβαλλόμενες συμμαχίες στην περιοχή, όπως έδειξε η συμφωνία που υπεγράφη στο Κάιρο το Σάββατο, είναι απίθανο να καθησυχάσουν την Τουρκία, η οποία ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στα Ανατολικά της, με το Ισλαμικό Κράτος», γράφει η Guardian.

 

Όπως αναφέρει, επισκεπτόμενος τη Λευκωσία την περασμένη εβδομάδα, ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Avigdor Lieberman, επέκρινε την Τουρκία για εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ - ενώ παρόμοια κριτική άσκησε και ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Η Άγκυρα από την πλευρά της άφησε να εννοηθεί ότι θα απαντήσει αναλόγως. Πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στην Άγκυρα αργότερα αυτόν τον μήνα, η Τουρκία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την υπογραφή της συμφωνίας στο Κάιρο.

 

«Οι εντάσεις σίγουρα θα κλιμακωθούν», λέει ο καθηγητής ιστορίας και πολιτικών επιστημών του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας Hubert Faussmann. «Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις έχουν γίνει θύμα των υδρογονανθράκων που είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με το πρόβλημα της Κύπρου. Έχουν κλιμακώσει αντί να αποκλιμακώσουν την κατάσταση», δήλωσε στην Guardian.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.