ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σκουρλέτης: «Ναι» σε νέες μονάδες με σύμπραξη ΔΕΗ-ιδιωτών

14:53 - 29 Σεπ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκουρλέτης: «Ναι» σε νέες μονάδες με σύμπραξη ΔΕΗ-ιδιωτών
Για συμπράξεις μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών έκανε λόγο για πρώτη φορά με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84» ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Παναγιώτης Σκουρλέτης.

Ο υπουργός αναφέρθηκε σε αλλαγές στην αγορά ενέργειας που «δεν πλήττουν το δημόσιο χαρακτήρα της Δ.Ε.Η.» και σημείωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση πάνω στο τραπέζι για «Μικρή ΔΕΗ». Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση μιλάει για το θέμα του Α.Δ.Μ.Η.Ε. και εξετάζει το εναλλακτικό ισοδύναμο της ιδιωτικοποίησης , ενώ για πρώτη φορά αναφέρθηκε και στο ενδεχόμενο συνεργασίας ιδιωτών και Δ.Ε.Η. «Θα μπορούσε να υπάρξει μια από κοινού δημιουργία μιας νέας μονάδας παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος όπου θα υπάρχει η συμμετοχή του δημοσίου και των ιδιωτών» είπε ο κ. Σκουρλέτης. Εξήγησε δε, ότι «δεν μιλάμε για εκχώρηση. Μιλάμε για νέες επενδύσεις. Ενδεχομένως λέω. Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάτι στον ορίζοντα. Μιλάμε θεωρητικά γενικά». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι ένα άλλο παράδειγμα θα μπορούσε να είναι η συνεργασία στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αναφέρθηκε σε ένα νέο πρόγραμμα που εξετάζει η κυβέρνηση για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε. στα νησιά.

Η αναφορά πάντως του υπουργού σε συνεργασία ιδιωτών- δημοσίου σε νέες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, φωτογραφίζει τόσο τη μονάδα Μελίτη 2 στη Φλώρινα η οποία έχει αδειοδοτηθεί χωρίς να έχει προχωρήσει και έχει συζητηθεί και στο παρελθόν η συμμετοχή ιδιωτών. «Η συνεργασία σε αυτή τη φάση δεν μπορεί να αφορά τη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας», εκτιμούν αρμόδιοι παράγοντες, εξηγώντας ότι δεν πρόκειται για νέα μονάδα αφού θα αντικαταστήσει ισάριθμα μεγαβάτ από παλαιές λιγνιτικές μονάδες.
Εγκυρες πάντως πηγές επιμένουν πως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΚΑ εξετάζει και συμπράξεις ιδιωτών –ΔΕΗ σε υφιστάμενες μονάδες μέσω μετοχικής συμμετοχής σε ποσοστό 49% όπως έχει ήδη αποκαλύψει σε σχετικό δημοσίευμα το <«Reporter.gr».

X.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.