ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δημοπρασίες φυσικού αερίου προς όφελος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ

14:05 - 27 Οκτ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Δημοπρασίες φυσικού αερίου προς όφελος του μονοπωλίου της ΔΕΠΑ
Η απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου αποτέλεσε υποχρέωση για τη χώρα από το δεύτερο ακόμη μνημόνιο. Χρειάστηκε να συμπεριληφθεί στα προαπαιτούμενα για την υπογραφή συμφωνίας με τους πιστωτές για να θεσπιστεί τελικά το πλαίσιο κατάργησης του μονοπωλίου των τριών ΕΠΑ στην προμήθεια και την διανομή, μόλις τον περασμένο Αυγουστο (Ν 4336/015).

Το ζητούμενο όλης αυτής της διαδικασίας ήταν και παραμένει μέχρι την πήρη εφαρμογή του νόμου η δημιουργία ανταγωνισμού και η μείωση των τιμών για τους καταναλωτές φυσικού αερίου. Το πρώτο μέτρο ωστόσο σε εφαρμογή του νόμου, αναμένεται να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. 

Πρόκειται για τις ηλεκτρονικής δημοπρασίες φυσικού αερίου μέσω των οποίων η ΔΕΠΑ διαθέτει σε ετήσια και τριμηνιαία βάση σε μεγάλους καταναλωτές (προμηθευτές αερίου και ενεργοβόρα βιομηχανία) το 10% των συνολικών πωλήσεών της σε τιμές που διαμορφώνονται χαμηλότερα από τα μακροχρόνια συμβόλαιά τους. Με τον τρόπο αυτό οι ενεργοβόρες βιομηχανίες που είναι εκτεθειμένες και στον διεθνή ανταγωνισμό καταφέρουν να περιορίσουν κατά ένα ποσοστό το συνολικό ενεργειακός τους κόστος. Ο νέος νόμος δίνει για πρώτη φορά δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες και των τριών ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλίας και Θεσσαλονίκης), οι οποίες διαθέτουν ταυτόχρονα δύο πλεονεκτήματα έναντι των υπολοίπων συμμεταχόντων, πέραν του ότι στο μετοχικό του κεφάλαιο συμμετέχει με ποσοστό 51% η ΔΕΠΑ που σημαίνει ότι με την είσοδό της στις δημοπρασίες επωφελείται και το μονοπώλιο της ΔΕΠΑ.

Πρωτίστως, έχουν μεγάλες καταναλώσεις και δυετρευόντως διαμορφώνουν το υψηλότερο περιθώριο κέρδους (6 ευρώ η μεγαβατώρα ) έναντι 4 ευρώτη μεγαβατώρα για τη βιομηχανία και γύρω στο 1ευρώ η μεγαβατώρα για τους προμηθευτές και συγκεκριμένα την εταιρία Μ + Μ των Ομίλων Μυτιληναίου - Βαρδινογιάννη, ο οποίος και θα υποστεί τις περισσότερες πιέσεις, με μεγάλη πιθανότητα να τεθεί εκτός δημοπρασιών λόγω χαμηλού περιθωριου κέρδους. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ακυρώνεται ο ανταγωνισμός έναντι της ΔΕΠΑ και παράλληλα περιορίζονται τα οφέλη για τη βιομηχανία.

Εν όψει της εφαρμογής του μέτρου την ερχόμενη Παρασκευή που πραγματοποιείται η πρώτη ετήσια δημοπρασία με τη συμμετοχή και των ΕΠΑ, βιομηχανία και προμηθευτές ζήτησαν ακρόαση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να θέσουν το θέμα. Σε μια προσπάθεια να μην θιγεί η μέχρι τώρα αποτελεσματική λειτουργία των δημοπρασιών η ΔΕΠΑ τροποποίησε τις δεσμεύσεις της έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού για το μέτρο, προτείνοντας ουσιαστικά μια ανακατανομή των ποσοτήτων που διαθέτει μέσω των δημοπρασιών, αποφεύγοντας να αυξήσει τις ποσότητες, κάτι που θα έδινε μια διέξοδο στο πρόβλημα. Η ΔΕΠΑ δημοπρατεί συνολικά το 10% των ετήσεων πωλήσεών της σε φυσικό αέριο εκ των οποίων το 50% σε ετήσια βάση και το υπόλοιπο 50% σε τριμηνιαία. Με την νέα δέσμευσή της, αυξάνει τις ετήσιες ποσότητες στο 60% και τροποποιεί τις τριμηνιαίες αντιστοίχως, που σημαίνει τις μειώνει στο 40%.

Με αυτά τα δεδομένα, η αγορά προεξοφλεί αύξηση των τιμών στη δημοπρασία της Παρασκευής και ανεπάρκεια των προς διάθεση ποσοτήτων, αφού ένα μεγάλο μέρος αυτών θα το διεκδικήσουν η ΕΠΑ. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πάντως με την απόφασή της, αναγνωρίζοντας προφανώς το πρόβλημα που δημιουργείται και σε μια προσπάθεια να κάμψει της αντιδράσεις που έχουν εκφραστεί, αφήνει περιθώριο επανεξέτασης των προς διάθεση ποσοστήτων σε συνεργασία με τη ΡΑΕ.

Χ.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.