ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kορυφώνεται η διαμάχη ΕΛΠΕ-Energean Oil για τις περιοχές της Δ.Ελλάδας

18:36 - 30 Οκτ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Kορυφώνεται η διαμάχη ΕΛΠΕ-Energean Oil για τις περιοχές της Δ.Ελλάδας
Mε τις ενστάσεις της Energean Oil περί της νομιμότητας της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στο διαγωνισμό, συνοδεύτηκε το άνοιγμα των προσφορών για τις τρεις χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, προ ολίγων ωρών.

H Energean Oil επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που διέρευσαν περί αμφισβήτησης από πλευράς της για τη νομιμότητα της συμμετοχής των ΕΛΠΕ στον διαγωνισμό, οι οποίες μάλιστα όπως αναφέρουν κύκλοι της εταιρίας κατατέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες γραπτώς στην Επιτροπή Αξιολόγησης με την επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός της.

Σύμφωνα με την Energean τα ΕΛΠΕ δεν πληρούν όρο του διαγωνισμού που προβλέπει αποδεδειγμένη εμπειρία στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων τα τελευταία 5 χρόνια. Την έκπληξή τους για την αμφισβήτηση του δικαιώματος συμμετοχής τους στον διαγωνισμό εξέφραζαν κύκλοι των ΕΛΠΕ αλλά και για την αντίδραση της Energean, εκφράζοντας απορία για το χρόνο που αυτή εκφράζεται, αφού όπως τονίζουν οι τεχνικές δυνατότητες των υποψηφίων έχουν αξιολογηθεί και εγκριθεί από την Επιτροπή εδώ και κάποιους μήνες.

Αρμόδια στελέχη του Ομίλου, τόνιζαν επίσης με νόημα ότι τα ΕΛΠΕ διαθέτουν την οικονομική επάρκεια να ανταποκριθούν σε με επιτυχία τεχνικές προκλήσεις όπως έκαναν και στο παρελθόν και σε αγορές εκτός Ελλάδας, όπως στην Αίγυπτο όπου έγιναν αποδεκτοί σε διαγωνισμό παραχώρησης υδρογονανθράκων ως operator.

Η διαμάχη των δύο ελληνικών εταιριών συνδέεται με την διεκδίκηση της περιοχής Αρτας- Πρέβεζας που με βάση προηγούμενες έρευνες εμφανίζεται ως η πλέον ελπιδοφόρα σε κοιτάσματα. Τα ΕΛΠΕ διεκδικούν επιπλέον την περιοχή της Β.Δ. Πελοποννήσου, ενώ η Energean Oil την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας.

Η αξιολόγηση των προσφορών που άνοιξαν σήμερα αναμένεται το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου. Η Επιτροπή Αξιολόγησης θα εισηγηθεί την πρόταση της στον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παναγιώτη Σκουρλέτη, ο οποίος και θα κληθεί να δώσει την τελική έγκριση.

Χ.Λ. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.