ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Cheniere: Μέσω Ελλάδoς «βλέπει» την προώθηση αμερικάνικου LNG στα Βαλκάνια

14:44 - 16 Δεκ 2015 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Cheniere: Μέσω Ελλάδoς «βλέπει» την προώθηση αμερικάνικου LNG στα Βαλκάνια
Ετοιμη να παραδώσει αέριο στην Ελλάδα πολύ νωρίτερα από την καατασκευή του τερματικού σταθμού LNG στην Αλεξανδρούπολη, που αποτελεί στρατηγικό σχέδιο εξαγωγής σχιστολιθικού αερίου προς την αγορά των Βαλκανίων, εμφανίζεται η αμερικανική Cherniere.

Ο πρόεδρος της εταιρίας Cherniere Marketing κ. Jean Abiteboul που βρίσκεται στην Αθήνα για επαφές με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης και της ΔΕΠΑ για την προώθηση του τερματικού Αλεξανδρούπολης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ανέπτυξε το στρατηγικό ενδιαφέρον της εταιρίας του για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή που σήμερα έχει μεγάλη εξάρτηση από το αέριο της Gazprom, μέσω της μεταφοράς LNG στην Αλεξναδρούπολη και της διοχέτευσής του μέσω του διασυνδετήριου αγωγού IGB (Ελλάδας- Βουλγαρίας) στις γειτονικές χώρες των Βαλκανίων και μεσοπρόθεσμα και στην Ουκρανία.

Σημείωσε ότι προυπόθεση για την ανάπτυξη του σταθμού της Αλεξανδρούπολης είναι η κατασκευή του αγωγού IGB , αφού η αγορά της Ελλάδας είναι μικρή και βέβαια η ύπαρξη αγοραστών , εταιριών δηλαδή που θα αγοράσουν τις ποσότητες για να τις διαθέσουν σε πελάτες τους. Σε αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε ότι η Cerniere βρίσκεται σε συζητήσεις με τη ΔΕΠΑ και την Bulgargaz , ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μειοψηφικής συμμετοχής της αμερικανικής εταιρίας στο έργο, εφ όσον , όπως τόνισε, υπάρξει τέτοια πρόσκληση από τους εταίρους , δηλαδή την εταιρία Gastrade του Ομιλο Κοπελούζου και τη ΔΕΠΑ. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι οι δύο ελληνικές εταιρίες βρίσκονται σε συζητήσεις χωρίς να έχουν υπογράψει μέχρι στιγμής συμφωνία. Σύμφωνα με τον κ. Jean Abiteboul, συζητήσεις βρίσκονται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη με τη ΔΕΠΑ για αυσμβόλαιο προμήθειας αερίου που θα μπορούσε να μεταφερθεί στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας.

Ο ίδιος ανέπτυξε τις προοπτικές που ανοίγει ο συνδυασμός του έργου της Αλεξανρούπολης με τον αγωγό IGB για την δημιουργία ενός κόμβου αερίου που θα καλύπτει και την αγορά της Τουρκίας με ζήτηση 50 δισ. κμ αερίου ετησίως για την ανάδειξη της Ελλάδας σε βασικό διαμετακομιστή αερίου. Το έργο της Αλεξανδρούπολης, σύμφωνα με τον ίδιο έχει την πολιτική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ η οποία το έχει εντάξει στα χρηματοδοτούμενα έργα κοινού ενδιαφέροντος αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως διαπιστώθηκε κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Πάνο Σκουρλέτη.

Η Cherniere Energy διαχειρίζεται δύο τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου σε Λουιζιάνα και Τέξας και είναι η πρώτη εταιρεία που θα ξεκινήσει από το 2016 να εξάγει αμερικανικό φυσικό αέριο που παράγεται από τα τεράστια σχιστολιθικά πεδία (shale gas).
Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:46 - 16 Δεκ 2015
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.