ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ:«Φρένο» στη μετακίνηση των καλών πελατών προς τους ιδιώτες παρόχους

22:42 - 02 Φεβ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΔΕΗ:«Φρένο» στη μετακίνηση των καλών πελατών προς τους ιδιώτες παρόχους
Εκπτώσεις μέχρι και 10% στους «καλούς» πελάτης της προσφέρει η ΔΕΗ σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει τον έντονο ανταγωνισμό που δέχεται από τους ιδιώτες παρόχους.

Το κίνητρο απευθύνεται στους συνεπείς επαγγελματικούς καταναλωτές μέσης και χαμηλής τάσης, που αποτελούν την πιο κερδοφόρα κατηγορία πελατών και συγκεντρώνει τον μεγαλύτερο ανταγωνισμό και μεταξύ των ιδιωτών παρόχων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ σε σύνολο πελατών το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί κατά 4% περίπου (από 98,5% σε 94,5%) στους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές το ποσοστό αγγίζει το 20% (μερίδιο ΔΕΗ 80%). Η κατηγορία αυτή είναι η πιο συνεπής για τη ΔΕΗ και η πιο κερδοφόρα γι αυτό και η επιχείρηση σπεύδει να πάρει μέτρα προκειμένου να περιορίσει την μετακίνησή τους προς τους ανταγωνιστές της.

Η απόφαση που έλαβε χθες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προβλέπει εκπτώσεις έως και 10% στο ανταγωνιστικό μέρος των επαγγελματικών τιμολογίων μέσης και χαμηλής τάσης με τη μορφή της επιστροφής χρημάτων μέσω του συμψηφισμού με προηγούμενο λογαριασμό. Το κίνητρο ισχύει ακόμη και για  καταναλωτές που έχουν ανεξόφλητες οφειλές προς τη ΔΕΗ, υπό την προυπόθεση ότι θα προσέλθουν στα ταμεία της επιχείρησης να αποπληρώνουν τον τρέχοντα λογαριασμό και να προχωρήσουν σε διακανονισμό της οφειλής τους.

Η ΔΕΗ έχει συνδέσει την σχετική απόφαση με την βελτίωση της εισπραξιμότητά της καθώς οι ανεξόφλητες οφειλές στο τέλος του 2015 έχουν προσεγγίσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Τα πραγματικά κίνητρα ωστόσο συνδέονται με την ένταση του ανταγωνισμού από τους ιδιωτικούς παρόχους οι οποίοι εν όψει των προβλεπόμενων από το μνημόνιο μέτρων για μείωση των μεριδίων της ΔΕΗ έχουν εντείνει τις διαφημιστικές τους καμπάνιες και τις προσφορές επικεντρώνοντας κυρίως στα επαγγελματικά τιμολόγια που αποτελούν το πιο κερδοφόρο κομμάτι. Ο κ. Παναγιωτάκης έχει χαρακτηρίσει ως τη μεγαλύτερη πρόκληση για τη ΔΕΗ σήμερα την υποχρεωτική βάση των δεσμεύσεων της χώρας μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ κατά 25% μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια και κατά 50% μέχρι το 2020. Η μεγάλη ανησυχία για τη ΔΕΗ είναι ότι η απώλεια αυτού του μεριδίου μπορεί να προέλθει από το υγιές κομμάτι των πελατών της, καθώς ένα μεγάλο μέρος της αγοράς υψηλής τάσης ., αγρότες , δημόσιοι φορείς, ευάλωτοι καταναλωτές, πελάτες με οφειλές και διακανονισμούς ή μη - που υπερβαίνει το 50%, δε μετακινείται. Η χθεσινή απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ εντάσσεται στο πλαίσιο αναχαίτισης της επιθετικής πολιτικής που δέχεται από τους ανταγωνιστές της. Στο πλαίσιο αυτό η διοίκηση της επιχείρησης φαίνεται να υιοθετεί μια συνολικότερη επιθετική πολιτική με προτάσεις που μέχρι πρότινος αποτελούσαν «ταμπού» για τη  ΔΕΗ. 

Χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Μανώλης Παναγιωτάκης στο περιθώριο του συνεδρίου «Athens Energy Forum» τάχθηκε υπέρ των συνεργασιών με κοινοπραξίες ιδιωτών, κάτι στο οποίο έχει επισήμως αναφερθεί επανειλημμένως , οριοθέτησε όμως για πρώτη φορά συγκεκριμένους τομείς συνεργασιών όπως και πιθανά ποσοστά συμμετοχής της ΔΕΗ σε αυτά τα κοινοπρακτικά σχήματα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχει ένα πιο επεξεργασμένο σχέδιο. Ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ενδιαφέρον της ΔΕΗ για συνεργασίες με ιδιώτες στην νέα μονάδα Μελίτη 2 της ΔΕΗ (βρίσκεται στο στάδιο του σχεδιασμού) αλλά και στη Μελέτη 1 που λειτουργεί ήδη και αποτελούσε κομμάτι της «Μικρής ΔΕΗ». καθώς και στον εκσυγχρονισμό του σταθμού του Αμυνταίου. Τόνισε μάλιστα ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτά τα σχήματα με μειοψηφικό πακέτο καθώς επίσης και ότι ο επενδυτής δεν είναι υποχρεωτικά να είναι ενεργειακή εταιρία αρκεί να είναι αξιόπιστος.

Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα της βαθιάς πεποίθησης που επικρατεί στη διοίκηση της ΔΕΗ ότι η μείωση του μεριδίου της μέσω του μέτρου των δημοπρασιών που προβλέπει το μνημόνιο, είναι το πιο καταστροφικό σενάριο για την επιχείρηση. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.