ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Total για τα κοιτάσματα του Ιονίου

08:30 - 05 Φεβ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Eπιβεβαιώθηκε το ενδιαφέρον της Total για τα κοιτάσματα του Ιονίου
Το οικόπεδο «2» στην περιοχή του Ιονίου διεκδικεί η γαλλική Total μέσω κοινοπραξίας με τα ΕΛΠΕ και την ιταλική Edison στην οποία συμμετέχει με ποσοστό 50%.

Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράζονται ισόποσα τα ΕΛΠΕ και η Εdison. To ενδιαφέρον της γαλλικής πολυεθνικής για την ελληνική αγορά υδρογονανθράκων επιβεβαιώθηκε χθες με την αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών.

 

Δύο προσφορές για τα οικόπεδα «1» και «10» κατατέθηκαν από τα ΕΛΠΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις για τα αποτελέσματα του διαγωνισμού παραχώρησης 20 υποθαλάσσιων οικοπέδων σε Ιόνιο και Κρήτη που ξεκίνησε υψηλές προσδοκίες προ τριετίας αλλά ολοκληρώθηκε σε μια ιδιαίτερα αρνητική συγκυρία για την παγκόσμια πετρελαική βιομηχανία.

 

Το άνοιγμα των προσφορών χθες το πρωί από την αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, συνέπεσε και με την απόφαση του υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη για την παραχώρηση των τριών χερσαίων περιοχών στη Δυτική Ελλάδα. Η περιοχή Αρτας-Πρέβεζας που έγινε αντικείμενο και ανοιχτής διαμάχης μεταξύ των διεκδικητών, ΕΛΠΕ και Energean Oil κατακυρώθηκε τελικά στα ΕΛΠΕ.

 

Είχαν προηγηθεί διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο εταιριών για την από κοινού ανάληψη της περιοχής μετά από παρότρυνση του υπουργού Παναγιώτη Σκουρλέτη οι οποίες όμως δεν είχαν αποτέλεσμα. Σημείο τριβής στις επαφές των δύο εταιριών που διεξήχθησαν σε δύο επίπεδα (μεταξύ διοικήσεων και τεχνοκρατών) αποτέλεσε ο ρόλος του οperator. Tα ΕΛΠΕ πάντως με χθεσινή τους ανακοίνωση αφήνουν ανοιχτό το παράθυρο συνεργασίας προς την πλευρά της Energean, από άλλη θέση βεβαίως πλέον, αφού η ανάδειξή τους σε πλειοδότη θέτει την μεταξύ τους συζήτηση σε άλλη βάση και το ρόλο του operator προφανώς προεξοφλημένο.

 

Στην ανακοίνωσή τους τα ΕΛΠΕ κάνουν ξεκάθαρο επίσης το στόχο τους για στρατηγικές συνεργασίες με άλλες εταιρίες. Στη σχετική δήλωσή του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ κ. Γ. Στεργιούλης αφού υπογραμμίζει ότι η ανακάλυψη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι ένας στρατηγικός στόχος για την εταιρία, επισημαίνει χαρακτηριστικά «Η επιλογή των περιοχών έχει γίνει, όπως πάντα, με αυστηρά τεχνικά και επιχειρηματικά κριτήρια. Αυτό μας επιτρέπει να Αυτό μας επιτρέπει να επιδιώκουμε την δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων με πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες θα συνεισφέρουν ιδέες, γνώσεις και οικονομική επιφάνεια.

 

Ξεκινάμε αυτοδύναμα, αλλά είμαστε ανοικτοί σε συνεργασίες και προτάσεις που θα βασίζονται και θα πληρούν τους επιχειρηματικούς κανόνες της διεθνούς βιομηχανίας».


Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 05 Φεβ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.