ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ:Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κρίνονται οριστικά τα «ισοδύναμα»

09:40 - 09 Μαρ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
ΑΔΜΗΕ-ΔΕΗ:Στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς κρίνονται οριστικά τα «ισοδύναμα»
Οι κρίσιμες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ενέργειας που προβλέπει το Μνημόνιο αναμένεται να τεθούν επί τάπητος στην συνάντηση των Θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία προγραμματίζεται για τα τέλη της εβδομάδας.

Στα αρμόδια κυβερνητικά επιτελεία είναι διάχυτη η αγωνία για την τύχη των ισοδύναμων που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά τόσο για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ όσο και για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά. Σε ότι αφορά στον ΑΔΜΗΕ, οι θεσμοί έχουν κάνει υπό προϋποθέσεις αποδεκτή την πρόταση της ελληνικής πλευράς , καθώς αμφισβητείται η εφαρμοστικότητα της, ο έλεγχος της οποίας έχει ανατεθεί σε ανεξάρτητο σύμβουλο (Lazard).

 

Οι εκπρόσωποι των θεσμών έφτασαν στην Αθήνα χθες το απόγευμα έχοντας στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης της Lazard , τα οποία θα είναι καθοριστικά για τη στάση που θα κρατήσουν στο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά. Αυτό που ανησυχεί την ελληνική πλευρά είναι το ενδεχόμενο επαναφοράς του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του ΑΔΜΗΕ από τους θεσμούς και μάλιστα σε ποσοστό 100% έναντι του αρχικού σχεδίου για πώληση του 66% των μετοχών της ΔΕΗ στην εταιρία. Η ανησυχία ,προκύπτει από την Εκθεση συμμόρφωσης με το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων που συνέταξαν οι θεσμοί τον Δεκέμβριο του 2015.

 

Εκεί αναφέρεται ρητά ότι, εάν από τη διερεύνηση που θα κάνουν οι σύμβουλοι προκύψει ότι δεν υπάρχουν εφικτές λύσεις για να διασφαλιστούν ο ιδιοκτησιακός διαχωρισμός του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ και οι στρατηγικές επενδύσεις της εταιρείας, τότε μοναδική λύση είναι η πώληση του συνόλου των μετοχών της ΔΕΗ στον ΑΔΜΗΕ σε ιδιώτες επενδυτές και ότι η ημερομηνία για την υποβολή δεσμευτικών προσφορών θα πρέπει να ανακοινωθεί πριν από το τέλος της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος, με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ το 2016.


Από τη στάση των θεσμών στο θέμα των δημοπρασιών ισχύος (nome) για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική αγορά (25% μέχρι το 2018 και 50% μέχρι το 2020) θα κριθεί και το κατά πόσο θα επανέλθει το εφιαλτικό για την κυβέρνηση σενάριο ‘Μικρή ΔΕΗ”. Tις δύο πλευρές, φαίνεται πάντως να χωρίζει μεγάλη απόσταση στο θέμα των NOME.


X.Λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.