ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Ευκαιρία πωλήσεων η άνοδος για JP Morgan

14:32 - 19 Ιαν 2007 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ευκαιρία για πωλήσεις στη μετοχή της ΔΕΗ θεωρεί η JP Morgan τη σημερινή άνοδο του τίτλου.

Με τη μετοχή να κερδίζει περίπου 4% σήμερα και 14% από τις αρχές του έτους, ο αμερικανικός επενδυτικός οίκος συστήνει στους πελάτες του να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία για πωλήσεις στα ψηλά, εν όψει και της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του 2006, στα τέλη Μαρτίου, τα οποία αναμένεται να απογοητεύσουν την αγορά και να φέρουν μείωση του μερίσματος.

H JPMorgan αποδίδει τις θετικές επιδόσεις της ΔΕΗ κατά το τελευταίο διάστημα στην πτώση του πετρελαίου και σε κάποιες αγορές στα χαμηλά, που προκάλεσε η άσχημη πορεία της μετοχής.

Ειδικά για τις τελευταίες δύο ημέρες, η παραίτηση Μανιατάκη έχει οδηγήσει την αγορά να πιστεύει ότι η ΔΕΗ θα μπορούσε να λάβει μέρος τη φάση συγκέντρωσης του ευρωπαϊκού κλάδου κοινής ωφέλειας, σε ένα μοντέλο ανάλογο με εκείνο του ΟΤΕ.

Ωστόσο, η JP Morgan, δεν θεωρεί την αισιοδοξία που αντανακλά η μετοχή βάσιμη. Η αγορά έχει υπερεκτιμήσει τη σημασία της πτώσης του πετρελαίου, εκτιμά ο οίκος, καθώς υπολογίζεται ότι η ΔΕΗ χρειάζεται πετρέλαιο 40 δολαρίων/βαρέλι προκειμένου να φέρει τις σχετικές της μονάδες σε κερδοφορία. Στην ουσία, η επιχείρηση επηρεάζεται από το κόστος του λιγνίτη, το οποίο συνεχίζει να αυξάνεται, και το κόστος των εισαγωγών, που επίσης αναμένεται να αυξηθεί, έπειτα από το κλείσιμο του πυρηνικού εργοστασίου της Βουλγαρίας.

Η πτώση των τιμών του πετρελαίου ενδέχεται, επιπλέον, να ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να μην δώσει αύξηση τιμολογίων, με δεδομένο ότι η χώρα διανύει προεκλογικό έτος.

Οσο για την παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου, η JP Morgan τη χαρακτηρίζει ως κακό σημάδι για τις προοπτικές αναδιάρθρωσης της ΔΕΗ. Οι πιθανοί αντικαταστάτες του κ. Μανιατάκη, μάλιστα, δεν εντυπωσιάζουν τον οίκο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η αναλύτρια Σοφία Σαββαντίδου.

Με αυτά τα δεδομένα, η JP Morgan εκτιμά πως οι ελπίδες της αγοράς δεν είναι βάσιμες, ενώ σημειώνει πως με βάση τις δικές της εκτιμήσεις, η κερδοφορία της ΔΕΗ για το 2006 θα απογοητεύσει. Ο οίκος αναμένει κέρδη 83 εκατ. ευρώ, έναντι των 100 εκατ. ευρώ που προβλέπει η αγορά. Ωστόσο, σημειώνει, παράλληλα, ότι οι ενδείξεις από στελέχη της κυβέρνησης και το σωματείο των εργαζομένων προϊδεάζουν για κέρδη 50 εκατ. ευρώ για το σύνολο του 2006, και υψηλές ζημιές στο δ΄ τρίμηνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.