ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μυτιληναίος:Πολιτική σταθερότητα και διευθέτηση χρέους τα κλειδιά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις

13:59 - 24 Μαϊ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μυτιληναίος:Πολιτική σταθερότητα και διευθέτηση χρέους τα κλειδιά για μακροπρόθεσμες επενδύσεις
Η πολιτική σταθερότητα και η διευθέτηση του χρέους είναι τα κλειδιά για την προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών, σύμφωνα με όσα είπε από το βήμα του Συνεδρίου του ΣΕΒ «Επιστροφή στην Ανάπτυξη: Επενδύσεις, Ανταγωνιστικότητα και ∆ουλειές» ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος & ∆ιευθύνων Σύµβουλος, του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε.

Ό ίδιος, έκανε λόγο για την ανάγκη το πολιτικό σύστημα να επιδείξει ένα αίσθημα ευθύνης. «Για να δούμε πραγματικές επενδύσεις μακροπρόθεσμες - long term - πρέπει να έχουμε πολιτική σταθερότητα. Είναι ευθεία η σχέση πολιτικής σταθερότητας και ανάπτυξης. Η Ελλάδα παρά το φοβερά λάθη του 2015 αυτή τη στιγμή έχει μια ευκαιρία. Υπάρχει μια στροφή στο ρεαλισμό από μια αριστερή κυβέρνηση. Είναι ό,τι καλύτερο. Η σταθερότητα αυτή πρέπει να έχει διάρκεια» είπε.

 

Παράλληλα, υπογράμμισε τον παράγοντα του χρέους στην προσέλκυση επενδύσεων. «Το χρέος είναι σημαντικό για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές. Γι΄ αυτόν τον επενδυτή θα πρέπει με κάποιο τρόπο το χρέος να διευθετηθεί ώστε να μην αποτελεί απειλή και γιαυτό θα πρέπει αν γίνει κάποιος διακανονισμός» είπε ο κ. Μυτιληναίος.

 

Ο πρόεδρος του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑIΟΣ ανέφερε ότι η ελληνική επιχείρηση όλα αυτά τα χρόνια αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.
«Τα χρόνια της κρίσης η μέση ελληνική επιχείρηση έχει υποστεί μεγάλες ζημιές. Η μέση ανταγωνιστικότητα έχει μειωθεί παρά τις πρόνοιες και τις επανειλημμένες ρυθμίσεις που έγιναν και στο εργατικό κόστος κι αλλού, η ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας έχει πληγεί. Είναι δύσκολο να ορίσει κανείς την επανεκκίνηση της ανάπτυξης.

 

Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε υστερήσει, όσον αφορά το ενεργειακό κόστος, τους έμμεσους φόρους που συνοδεύουν την ενέργεια, το κόστος του χρήματος. Όταν οι καλύτερες επιχειρήσεις έξω δανείζονται με 5% κι αλλού έχουν μηδενικό κόστος, υπάρχει θέμα. Όταν εξομαλυνθούν όλα αυτά θα έλθουν οι επενδυτές , για να μη μιλήσω για αυτά που λένε όλοι πχ τη γραφειοκρατία κτλ» σημείωσε.

 

Επιπλέον ο κ. Μυτιληναίος έδωσε έμφαση στα πολλαπλασιαστικά οφέλη από ένα συνεπές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων.
«Όσες μεταρρυθμίσεις επιχειρήθηκε να γίνουν σκόνταψαν στη δυσπιστία του πολιτικού κόσμου και στην αδυναμία της δημόσιας διοίκησης. Αυτά έφεραν τους κόφτες. Γιατί δεν υπάρχει εμπιστοσύνη από τους εταίρους. Έγινε προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις. Κάποιες έγιναν, άλλα οι περισσότερες δεν έγιναν» τόνισε και κέρδισε τα χειροκροτήματα του κοινού με ένα σχόλιο: «Βάλαμε τον καθόλα εξαίρετο τον κ. Λαφαζάνη να κάνει ιδιωτικοποιήσεις αλλά πρέπει να έχεις πολύ χιούμορ για να το κάνεις αυτό».

 

Επίσης σημείωσε ότι η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν είναι θέμα ιδεολογίας. «Οι ιδιωτικοποιήσεις έχουν γίνει ένα ταμπού για όλους δεξιά και αριστερά. Η φασαρία δε γίνεται για ιδεολογικούς λόγους αλλά για την "τηγανίτα". Το θέμα είναι πού θα καταλήγει μια επιχείρηση, τα συμφέροντα που είναι γύρω από μια δημόσια επιχείρηση». Υπογράμμισε δε ότι θα πρέπει άμεσα να προωθηθούν: «Είναι σημαντικές και δικαίως οι εταίροι επιμένουν στις ιδιωτικοποιήσεις. Είναι ο γρήγορος και άμεσος τρόπος να γίνουν επενδύσεις. Είμαι υπερ του να γίνουν επιταχύνσεις στις ιδιωτικοποιήσεις. Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά έστω και αν γίνουν με μια μικρή διαφορά προς τα κάτω του τιμήματος. Τα κέρδη από τις ιδιωτικοποιήσεις δεν είναι το τίμημα αλλά τα οφέλη τα συνολικά στην οικονομία» σημείωσε.

 

Τέλος τόνισε ότι όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα πρέπει να θεωρούνται ελληνικές. Τόνισε ότι οι επιχειρήσεις θα πρέπει να είναι καινοτόμες, να έχουν στραμμένη την προσοχή τους στη συνεχή μείωση του κόστους παραγωγής ώστε να είναι ανταγωνιστικές ενώ θα πρέπει να μην βασίζονται στην ελληνική κατανάλωση.

 

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 14:53 - 24 Μαϊ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.