ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιρανικό ενδιαφέρον για επέκταση συμφωνίας με ΕΛΠΕ-Ίδρυση τραπεζικού υποκαταστήματος

08:06 - 14 Ιουλ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ιρανικό ενδιαφέρον για επέκταση συμφωνίας με ΕΛΠΕ-Ίδρυση τραπεζικού υποκαταστήματος
Επέκταση της συμφωνίας ΕΛΠΕ- NIOC, άνοιγμα υποκαταστήματος της Iranianbank στην Αθήνα και ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος από Ιράν προς την Ελλάδα , ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν χθες στις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με αξιωματούχους της ελληνικής κυβέρνησης ο Ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν Majid Takht Ravanchi.

Ο ίδιος, ενημέρωσε επίσης τις ελληνικές αρχές, ότι το υπουργείο Ενέργειας της χώρας του ενέκρινε τη συμφωνία που υπέγραψαν τον Ιανουάριο τα ΕΛΠΕ και η NIOC, ενώ συμφωνήθηκε η υπογραφή της οριστικής συμφωνίας μεταξύ των δύο εταιριών να γίνει στην Τεχεράνη την μεθ’επομένη εβδομάδα.

 

Στο γεύμα που παρέθεσε προς τιμή του Ιρανού αξιωματούχου ο υφυπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης παραβρέθηκε εκτός του Ιρανού Πρέσβη στην Αθήνα Majid M. Shabestari, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας και ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης.

 

Η παρουσία του κ. Στουρνάρα συνδέεται με το ενδιαφέρον του Ιράν να ανοίξει τραπεζικό υποκατάστημα στην Αθήνα προς διευκόλυνση των συναλλαγών του με χώρες της ΕΕ μετά το εκ νέου άνοιγμα που επιχειρεί στις αγορές.

 

Οι συζητήσεις σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και ένα από τα θέματα που εξετάστηκαν χθες ήταν η αποδέσμευση ιρανικών κεφαλαίων ύψους 600 έως 800 εκατ. δολαρίων που βρίσκονται δεσμευμένα στην Τράπεζα της Ελλάδας από την προ του εμπάργκο εποχή.

 

Στόχος των Ιρανών είναι η μεταφορά μέσω του υποκαταστήματος που προωθούν στην Αθήνα δεσμευμένων κεφαλαίων που βρίσκονται στην Κίνα προκειμένου να κατευθυνθούν στις αγορές της ΕΕ. Το ιρανικό τραπεζικό υποκατάστημα στην Αθήνα θα διευκολύνει και την επέκταση της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ, καθώς θα επιλυθεί το θέμα της πληρωμής του προμηθειών σε αργό τοις μετρητοίς , που αποτελεί και το βασικό “αγκάθι” για την υλοποίησή της.

 

Τα ΕΛΠΕ έχουν μέχρι σήμερα ακολουθήσει κατά γράμμα τη συμφωνία που υπέγραψαν με τη NIOC και έχουν προμηθευτεί από το Ιράν συνολικά 7 φορτία αργού τα οποία έχουν πληρωθεί τοις μετρητοίς , λόγω της δυστοκίας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της Ευρώπης σε σχέση με συναλλαγές με το Ιράν και της μη αποδοχής από την Τεχεράνη εγγυητικών επιστολών από ελληνικές Τράπεζες.

 

Συνολικά το Ιράν έχει εισπράξει μέχρι στιγμής από τα ΕΛΠΕ περί τα 400 εκατ. δολάρια εκ των οποίων τα 140 αντιστοιχούν στην αποπληρωμή του χρέους των 600 εκατ. ευρώ προς τη NIOC και τα υπόλοιπα στην αξία των φορτίων ιρανικού αργού.

Η διοίκηση των ΕΛΠΕ φέρεται ανοιχτή στο αίτημα των Ιρανών για αύξηση των ποσοτήτων προμήθειας αργού από τα 2 φορτία το μήνα που προβλέπει η συμφωνία τουλάχιστον κατά ένα φορτίο επιπλέον, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθεί το θέμα της χρηματοδότησης.

 

Η ίδρυση τραπεζικού υποκαταστήματος του Ιράν στην Αθήνα θα λύσει το πρόβλημα, οι διαδικασίες ωστόσο σε αυτή την κατεύθυνση και προχωρούσαν με γοργούς ρυθμούς έχουν προσωρινά ανασταλεί λόγω των αναταράξεων που έχει προκαλέσει στο διεθνές τραπεζικό σύστημα το Brexit.

 

Τα ΕΛΠΕ πάντως επανέλαβαν προς την ιρανική πλευρά το αίτημά τους για αναγνώριση εγγυητικών της Εθνικής Τράπεζας, η αποδοχή του οποίου φαίνεται ότι θα κρίνει και την δυνατότητα επέκτασης της συμφωνίας με τη NIOC.

 

Tο θέμα της επέκτασης της συμφωνίας με τα ΕΛΠΕ απασχόλησε και τη συνάντηση που είχε ο Ιρανός αξιωματούχος με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη.

 

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν πάντως να εξετάσουν μέσω της κοινής Επιτροπής που έχουν συστήσει τη δυνατότητα εξαγωγής στο Ιράν πετροχημικών που παράγουν τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ.

 

Ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν επίσης το ενδιαφέρον της χώρας του για την διύλιση ιρανικού αργού στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ για λογαριασμό της Τεχεράνης, πρόταση που απορρίφθηκε από τα ΕΛΠΕ γιατί δεν διαθέτουν πλεονάζουσα δυναμικότητα.

 

Ο κ. Στεργιούλης ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ιρανό υφυπουργό Εξωτερικών για τις δυσκολίες που συναντά το σχέδιο εξαγωγής προϊόντων (βενζίνης και ντίζελ) από τα ΕΛΠΕ στη ΝΙΟC, λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους.


Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, στη συνάντηση του Ιρανού αξιωματούχου με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη, συζητήθηκαν και οι δυνατότητες συνεργασίας στον τομέα του LNG, των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας.


Χ.Λ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.