ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ

10:34 - 26 Ιουλ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σήμερα οι προσφορές για το 24% του ΑΔΜΗΕ
Με το ενδιαφέρον της ιταλικής ΤΕΡΝΑ και της γαλλικής RTE (θυγατρικής της EDF) να θεωρείται βέβαιο, αναμένεται σήμερα η εκδήλωση κατ’ αρχήν ενδιαφέροντος για το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Ο Ιταλός Διαχειριστής Δικτύου, ΤΕΡΝΑ είχε προσέλθει και μάλιστα ως “φαβορί” στον προηγούμενο διαγωνισμό για το 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ ο Γάλλος RTE θα κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά και το ενδιαφέρον του φαίνεται να σηματοδοτεί μια γενικότερη στρατηγική της μητρικής εταιρίας EDF για την εγχώρια αγορά ενέργειας και τη ΔΕΗ.

Απών, εκτός απροόπτου, θα είναι από τον διαγωνισμό ο βέλγος διαχειριστής Εlia που είχε εμφανισθεί στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ, ενώ η συμμετοχή της ιταλικής ΤΕΡΝΑ φέρνει μαζί της και την κινέζικη State Grid Corporation of China (SGCC), η οποία είχε συμμετάσχει αυτόνομα στον προηγούμενο διαγωνισμό που δεν έθετε τον περιορισμό της «ευρωπαϊκής καταγωγής».

Η μεγαλύτερη εταιρία δικτύων της Κίνας εξαγόρασε το 2014 το 35% της ιταλικής CDP RETI, η οποία ελέγχει το 29,85% της ΤΕRNA και το 30% της SNAM (ιταλικός διαχειριστής αερίου).

Βάσει της σχετικής προκήρυξης, δικαίωμα  συμμετοχής στην πρώτη φάση, έχουν εταιρίες που είναι Διαχειριστές Συστημάτων Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας που συμμετέχουν σε διασυνδεδεμένο σύστημα μεταφοράς που είναι μέλος του ΕΝTSO-E) ή και κοινοπραξίες στις οποίας υποχρεωτικά το ένα μέλος θα πρέπει να τηρεί το παραπάνω κριτήριο. Σε ότι αφορά στα χρηματοοικονομικά κριτήρια,  θα πρέπει ο μέσος όρος των ιδίων κεφαλαίων, με βάση τις ετήσεις οικονομικές καταστάσεις των τριών πιο  πρόσφατων οικονομικών ετών, να ισούται με τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ. Οι επιλέξιμοι για τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού θα κληθούν να υπογράψουν σύμβαση εμπιστευτικότητας, ενώ εκτός της πρόσκλησης υποβολής δεσμευτικών προσφορών θα λάβουν και δικαίωμα πρόσβασης στα virtual data room του ΑΔΜΗΕ για να διενεργήσουν τον δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο, όπως και σχέδια σύμβασης αγοραπωλησίας και σύμβασης μετόχων.

Χ.Λ.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:34 - 26 Ιουλ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.