ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κινήσεις «αναζωογόνησης» του Turkish Stream- Eπαφές Τσίπρα-Δραγασάκη στη Θεσ/νίκη

14:04 - 09 Σεπ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Κινήσεις «αναζωογόνησης» του Turkish Stream- Eπαφές Τσίπρα-Δραγασάκη στη Θεσ/νίκη
Η Ρωσία είναι η τιμώμενη χώρα φέτος στη ΔΕΘ κι αυτό δίνει την αφορμή για σημαντικές επαφές κυβερνητικών παραγόντων στο περιθώριο των εγκαινίων της εκθέσεως.

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης θα απευθύνει χαιρετισμό το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016, στις 12.00 το μεσημέρι στο Ελληνορωσικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 81ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.
Στις 11.00 π.μ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας Γιάννης Δραγασάκης, μαζί με τον Αντιπρόεδρο της Ρωσικής Κυβέρνησης κ. Arkady Dvorkovich, θα εγκαινιάσουν το Ρωσικό Περίπτερο.
Την ίδια ώρα σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsit.gr στη Θεσσαλονίκη μαζί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ρωσίας Αλεξάντερ Ντβόρκοβιτς αποφασίστηκε να έρθει και ο υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα οι δύο Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν το πρωί του Σαββάτου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη με θέμα την αναβίωση της συμφωνίας για τον αγωγό που είχε υπογραφεί τον Ιούνιο του 2015 και είχε παγώσει εξαιτίας της ρωσοτουρκικής κρίσης.

Η συμφωνία προβλέπει την κατασκευή του έργου από κοινή ρωσοελληνική εταιρεία με ποσοστό συμμετοχή 50% για την κάθε πλευρά. Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχει η ΔΕΠΕΝΕ και τη ρωσική μία τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Ρώσοι εξασφάλισαν τη θετική γνώμη της ιταλικής εταιρείας Εντισον κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο Μιλάνο στις 29 Αυγούστου ο επικεφαλής της Γκάζπρομ Μίλερ και ο προεδρικός απεσταλμένος, Αλεξάντερ Μπαμπάκοφ.
Τέλος οι πληροφορίες του Νewsit.gr αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θ συζητήσει ανεπίσημα το θέμα με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι κατά τη συνάντηση των χωρών του Νότου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της Gazprom Alexey Miller στο πρακτορείο Itar Tass, μετά τις επαφές με Τούρκους αξιωματούχους στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου των G20 στην Κίνα η επέκταση του ρωσοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream στην Ελλάδα, ώστε να καταλήξει στην Ιταλία, εξετάζεται πλέον σοβαρά από τις δύο αντίπαλες μέχρι πρόσφατα χώρες. Επίσης η Τουρκία συμφώνησε να παραχωρήσει στη ρωσική Gazprom άδεια χρήσης της ΑΟΖ στη Μαύρη Θάλασσα για τη διέλευση του αγωγού.

Η Ρωσία πάγια επιδιώκει την προώθηση ρωσικού αερίου στην Ευρώπη με παράκαμψη της Ουκρανίας απαντώντας στο αμερικανικής έμπνευσης «Νότιο Διάδρομο» που έχει ενταχθεί στο ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ και περιλαμβάνει τον αγωγό ΤΑΡ.
Πριν χρόνια το μεγάλο αυτό σχέδιο ήταν υπό την ομπρέλα του South Stream ωστόσο πλέον το σχέδιο έχει «ψαλλιδιστεί» με σενάρια κατασκευής αγωγού με το μισό της μεταφορικής δυναμικότητας έναντι της αρχικής του South Stream.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα πλέον ο επικαιροποιημένος σχεδιασμός προβλέπει δύο υποθαλάσσιους αγωγούς με δυναμικότητα 15,75 δισ. κυβικών μέτρων ο καθένας, έναντι περίπου 62 δισ. κ.μ. που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.

Τέλος στο πλαίσιο της ενεργοποίησης της Ρωίας στην κατεύθυνση αναβίωσης του σχεδίου υπήρξε την πρώτη εβδομάδατου Σεπτεμνρίου στο Μιλάνο ο Alexey Miller με τον Marc Benayoun, CEO της Edison και αντιπρόεδρο της γαλλικής EDF, με κύριο θέμα την αξιοποίηση του σχεδίου του υποθαλάσσιου ελληνο-ιταλικού αγωγού IGI-Poseidon για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ιταλία μέσω Ελλάδας.

Γ.Α.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:25 - 09 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.