ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

H αγορά φυσικού αερίου σημείο τριβής στη συνάντηση Σκουρλέτη-Θεσμών

07:57 - 13 Σεπ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
H αγορά φυσικού αερίου σημείο τριβής στη συνάντηση Σκουρλέτη-Θεσμών
Με τα τέσσερα από τα πέντε ενεργειακά προαπαιτούμενα ανοιχτά και σημείο τριβής τις δεσμεύσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου πραγματοποιείται στις 11 το πρωί σήμερα η συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη με τους επικεφαλής των θεσμών.

Προηγήθηκε χθες συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με επιτελείς του ΥΠΕΝ και εκπροσώπους της ΡΑΕ, της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ, ενώ την περασμένη Τετάρτη ταξίδι “αστραπή” στις Βρυξέλλες πραγματοποίησαν ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Ενέργειας Δημοσθένης Παπασταμόπουλος και ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσιάκος όπου είχαν συνάντηση με τον επικεφαλή της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν Dominique Ristori για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου.

 

Αιχμή των κρίσιμων διαπραγματεύσεων αποτελεί η δέσμευση της χώρας για αύξηση των ποσοτήτων φυσικού αερίου, που η ΔΕΠΑ παραχωρεί σε τρίτους μέσω δημοπρασιών προκειμένου να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στην χονδρική αγορά. Η πλευρά των δανειστών πίεζε από την αρχή για διπλασιασμό του ποσοστού που διατίθεται σήμερα, δηλαδή από 10% σε 20%, γι αυτό αν και στο μνημόνιο δεν ορίζεται ρητά το ποσοστό, οι πιέσεις προς την ελληνική πλευρά είναι έντονες προκειμένου να κλείσει η σχετική εκκρεμότητα.

 

Με βασικό επιχείρημα ότι η αγορά είναι ανοιχτή και ότι μπορούν τρίτοι να κάνουν χρήση τόσο του τερματικού της Ρεβυθούσας για LNG όσο και του αγωγού με τη Βουλγαρία, η ελληνική πλευρά επιχειρεί να πείσει τους εταίρους για χαμηλότερα ποσοστά δημοπρασιών, προκειμένου να μην επηρεαστούν τα οικονομικά μεγέθη της ΔΕΠΑ, αφού σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, μια τέτοια εξέλιξη θα ισοδυναμούσε με τη μετατροπή της σε ζημιογόνα εταιρία.

Σε εκκρεμότητα παραμένει εξάλλου και η έκδοση Κανονισμών από την ΡΑΕ για την τιμολόγηση των τελών δικτύου του φυσικού αερίου αλλά και των τελών μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ. 

Οι καθυστερήσεις συνδέονται κυρίως με τις προσπάθειες του υπουργείου να περιορίσει τις αυξήσεις που θα προκύψουν για τους καταναλωτές φυσικού αερίου και κυρίως για τον τομέα της βιομηχανίας.

Στον τομέα του ηλεκτρισμού, ο κ. Σκουρλέτης θα χρειαστεί σήμερα να ενημερώσει τους επικεφαλής των θεσμών για τις καθυστερήσεις στην υπογραφή συμβάσεων της ΔΕΗ με τους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές (Υψηλή Τάση), αλλά και για τον νέο πλαίσιο κατανομής του ΕΤΜΕΑΡ, αφού η υφιστάμενη αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού. Στην σημερινή συνάντηση Σκουρλέτη - θεσμών αναμένεται να αξιολογηθεί και η πορεία του σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με έμφαση στη διάθεση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή. Τις συζητήσεις θα απασχολήσει και το θέμα των ενεργειακών ιδιωτικοποιήσεων ΔΕΠΑ, ΕΛΠΕ και ΔΕΗ (17%). Παρά τη διαφοροποίηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη στο θέμα, το ΤΑΙΠΕΔ έπειτα από σχετική πρωθυπουργική «εντολή» προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλων. Υπέρ του στρατηγικού επενδυτή στη ΔΕΗ τάχθηκε εξάλλου ανοιχτά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας όταν στη Συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ, ερωτηθείς για την ΕΥΑΘ τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στρατηγικού επενδυτή σε μειοψηφικό πακέτο, προκρίνοντας τη λύση αυτή και για τη ΔΕΗ. 

Χ.Λ

Τελευταία τροποποίηση στις 08:01 - 13 Σεπ 2016
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.