ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τουσκ: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα τώρα

21:59 - 13 Σεπ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τουσκ: Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα τώρα
Ο Ντόναλντ Τουσκ προειδοποίησε τους ηγέτες της ΕΕ ότι δεν πρέπει να αγνοήσουν τα μαθήματα του Brexit και ότι πρέπει να αντιμετωπίσουν την προσφυγική κρίση στη συνάντησή τους στην Μπρατισλάβα.

Στην επιστολή- πρόσκληση προς τους 27, για τη Σύνοδο Κορυφής της Παρασκευής, ο Τουσκ έκανε έκκληση για λιγότερη «πολιτική ορθότητα» και να προστατευθούν οι Ευρωπαίοι που ανησυχούν για την τρομοκρατία, την ασφάλεια και την παγκοσμιοποίηση, στον απόηχο της απόφασης των Βρετανών υπέρ του Brexit.

«Θα ήταν μοιραίο λάθος να υπόθέσουμε ότι το αρνητικό αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος αποτελεί συγκεκριμένα βρετανικό ζήτημα», έγραψε στην επιστολή ο Τουσκ, σύμφωνα με το AFP.

Σε αυτό, ο Τουσκ αναγνωρίζει ότι η ΕΕ καθυστέρησε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση και προσθέτει «Δεν έχουμε πολύ χρόνο να ξοδέψουμε. Η Μπρατισλάβα πρέπει να είναι το σημείο καμπής σε όρους προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ».

Στην πεντασέλιδη επιστολή-πρόσκληση, ο Τουσκ τονίζει πως «Πολύ συχνά οι Ευρωπαίοι πολίτες ακούν πολιτικά ορθές δηλώσεις ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να γίνει φρούριο και πρέπει να παραμείνει ανοιχτή». Αλλά, συνεχίζει, είναι η σημαντικό η ΕΕ να διδαχθεί από το Brexit Και συγκεκριμένα τις ανησυχίες του βρετανικού λαού για τη μαζική μετανάστευση.

Αν και σημείωσε ότι το στρατόπεδο υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χρησιμοποίησε ψευδή επιχειρήματα, αναγνώρισε πως είναι αλήθεια ότι η ψήφος υπέρ του Brexit αποτελεί μία απέλπιδα προσπάθεια για να απαντηθούν οι ερωτήσεις που εκατομμύρια Ευρωπαίοι κάνουν στον εαυτό τους καθημερινά.

«Ερωτήσεις για τις εγγυήσεις ασφάλειας για τους πολίτες και τα εδάφη τους, ερωτήσεις για την προστασία των συμφερόντων τους, την πολιτιστική κληρονομιά και τον τρόπο ζωής», αναφέρει ο Τουσκ. «Αυτά είναι ερωτήματα που θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε ακόμη κι αν η Βρετανία ψήφιζε υπέρ της παραμονής», σημειώνει.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.