ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνάντηση Τσίπρα-SOCAR για το ΔΕΣΦΑ

08:41 - 27 Σεπ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Συνάντηση Τσίπρα-SOCAR για το ΔΕΣΦΑ
Συνάντηση με τον επικεφαλής της αζέρικης SOCAR Ρόβναγκ Αμπντουλάγεφ για την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ θα έχει σήμερα ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου ν΄αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί.

Οι Αζέροι προσέρχονται στη συνάντηση με σκληρή γραμμή στη σημερινή συνάντηση. Απαιτούν είτε να αλλάξει η περίφημη ρύθμιση του τελευταίου, που μείωσε κατά 544 εκατ. ευρώ τα ανακτήσιμα από το παρελθόν έσοδα του ΔΕΣΦΑ, είτε να μειωθεί το αρχικό τίμημα των 400 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα η Αθήνα υποδέχεται τον Αμπντουλάγιεφ με μια διάταξη που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή μαζί με το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα, και που κατά την ελληνική πλευρά ανοίγει τον δρόμο για έναν συμβιβασμό στο αδιέξοδο του ΔΕΣΦΑ.

Το μπλακάουτ δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιούλιο μετά την τροπολογία Σκουρλέτη να ψαλιδίσει από τα 829 εκατ. στα 285 εκατ. ευρώ τα ανακτήσιμα από το παρελθόν για την εταιρεία έσοδα, περιορίζοντας έτσι την περιουσιακή της βάση και μειώνοντας την αξία της.

Αν και η αρχική διάταξη μιλούσε για κατανομή του ποσού αυτού σε διάστημα 40 ετών, η αλλαγή που ψηφίζεται σήμερα δίνει το δικαίωμα στη ΡΑΕ να το κατανείμει η ίδια χωρίς χρονικούς περιορισμούς μετά το 2017. Αυτό σημαίνει ότι αν η περίοδος συντμηθεί, π.χ., από τα 40 στα 30 χρόνια, τότε ο αυριανός μέτοχος του ΔΕΣΦΑ θα εισπράξει περισσότερα έσοδα σε συντομότερο διάστημα.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.