ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέος γύρος συνομιλιών για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR

09:31 - 10 Οκτ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέος γύρος συνομιλιών για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στη SOCAR
Ύστερα από τη συνάντηση Τσίπρα – Αμπντουλάγιεφ, στην Αθήνα μας καταφθάνει ο αντιπρόεδρος της Αζέρικης SOCAR, επικεφαλής τεχνικού κλιμακίου στελεχών της εταιρείας, προκειμένου να αναζητηθούν οι τεχνικές λύσεις που θα δώσουν διέξοδο στην πώληση του ΔΕΣΦΑ

Κύριος στόχος της επίσκεψης είναι να συζητηθούν οι λεπτομέρειες πάνω στις προτάσεις - αποφάσεις στις οποίες έχει καταλήξει (μέσα στο Σαββατοκύριακο) η ΡΑΕ σχετικά με τις ταρίφες χρήσης του δικτύου αερίου, την εύλογη απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ κ.λπ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων που εμπλέκονται στις συζητήσεις, τα "προαπαιτούμενα" που πρέπει να ικανοποιεί η συμφωνία των δύο πλευρών, τα κλειδιά δηλαδή για να βρεθεί η χρυσή τομή, είναι τρία:

  1. Ικανή μερισματική απόδοση για τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ μέσα από μια τεχνική φόρμουλα, που αποτελεί και ένα από τα αντικείμενα της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί.
  2. Αύξηση της ταρίφας χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ που θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παραμένει σε "λογικά" επίπεδα και να μην επιβαρυνθούν η βιομηχανία και τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των σχετικών τελών. Αν και μένει να φανεί πως αυτό θα επιτευχθεί, παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα υποστηρίζουν ότι είναι τεχνικά εφικτό, αξιοποιώντας το ύψος του «εύλογου εσόδου», την περίοδο κατανομής του εσόδου που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από το παρελθόν, (π.χ. από τα 40 στα 30 έτη, οπότε και ο μέτοχος της εταιρείας θα ανακτήσει παραπάνω κεφάλαια σε λιγότερα χρόνια) κ.λπ. Υπό αυτή την έννοια, η ταρίφα για τη χρήση του δικτύου φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30%-35%, αντί για 23,8% που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ, αλλά αρκετά μακριά από το αρχικό 68% .
  3. Διασφάλιση της σταθερότητας του παραπάνω μηχανισμού, ώστε να μη διακυβεύεται η μελλοντική πορεία και το έσοδο του ΔΕΣΦΑ από πιθανές αποφάσεις υπουργών που θα επιχειρήσουν να τον τροποποιήσουν.

Εκείνο που δεν αλλάζει, είναι ότι δεν πρόκειται να μειωθεί προς τα κάτω το αρχικό τίμημα (400 εκατ. ευρώ), ούτε να παρθεί πίσω η περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά το κόστος για την ελληνική βιομηχανία. Θα παραμείνει δηλαδή ως έχει η ρύθμιση που περιόρισε δραστικά (από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ) τα ανακτήσιμα έσοδα για το ΔΕΣΦΑ και τους αυριανούς του μετόχους, οι οποίοι και θεώρησαν ότι έτσι μειώνεται η αξία του κατά το ήμισυ.

Πάντως, παρά την αλλαγή κλίματος που επέφερε η συνάντηση Τσίπρα -Αμπντουλάγιεφ τα θέματα δεν είναι σε καμία περίπτωση λυμένα και συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Και η ολοκλήρωση του deal και η ματαίωσή του.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.