ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τι κρύβεται πίσω από την εμπλοκή με τον ΔΕΣΦΑ

09:24 - 02 Δεκ 2016 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Τι κρύβεται πίσω από την εμπλοκή με τον ΔΕΣΦΑ
Οι υποψίες ότι ένα έντονο παρασκήνιο, με αποτέλεσμα όμως σημαντικά πλήγματα στην αξιοπιστία και στο ούτως ή άλλως προβληματικό επενδυτικό περιβάλλον στην χώρα, πλανώνται πάνω από το ναυάγιο της πώλησης του ΔΕΣΦΑ στην αζερική Socar.

Από την αζερική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες εκφράζεται εντόνως η απογοήτευση για την ματαίωση της επένδυσης, τα έσοδα από την οποία, σημειωτέον, είχαν εγγραφεί στον προϋπολογισμό του 2017 για την εξυπηρέτηση του χρέους. 

Από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, χωρίς να υπάρχει επίσημο σχόλιο, διαφαίνεται πως μέχρι νεωτέρας και έως ότου επιλυθεί η εκκρεμότητα με την προσωρινή διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, υπάρχει μία διάθεση να παραμείνει η εταιρεία στον έλεγχο του Δημοσίου ώστε να έχει η κυβέρνηση ένα «πάτημα» στις εξελίξεις περί τα ενεργειακά, είτε να επιχειρηθεί μία επαναδιαπραγμάτευση των όρων της επένδυσης από μηδενική βάση. 

Ενα στοιχείο που επισημαίνεται από όσους έχουν γνώση της υπόθεσης είναι πως η εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από την Socar είχε εξ αρχής προσκρούσει στις ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμού - με εμφανή στο φόντο την ενόχληση για την ένταξη της αζερικής εταιρείας στο ενεργειακό παιχνίδι στην περιοχή.  

Κατόπιν της εξέλιξης αυτής, τα ζητήματα που ανακύπτουν αφορούν, κατ’ αρχάς την ακύρωση ενός εσόδου που ήταν τμήμα των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση και εν συνεχεία το πώς και το αν η κυβέρνηση έχει σχέδιο για την κάλυψη της «μαύρης τρύπας» που θα προκύψει. 

Από το σημείο αυτό κι έπειτα αναδύονται οι εκκρεμότητες και τα προβλήματα που θα πρέπει να επιλυθούν τις επόμενες εβδομάδες. 

- Το βασικότερο αφορά την τύχη της συγκεκριμένης επένδυσης. 

Είναι ασαφές μέχρις στιγμής αν θα προκηρυχθεί νέος διαγωνισμός. Όμως κάτι τέτοιο απαιτεί χρόνο και δημουργεί σημαντικά ζητήματα και στην συζήτηση με τους δανειστές. 

  • Ενα άλλο ζήτημα σχετίζεται με την δυνατότητα υποκατάστασης του εσόδου με κάποια άλλη ιδιωτικοποίηση.  

Σύμφωνα όμως με τις υπάρχουσες πληροφορίες, αντίστοιχη επένδυση ώριμη δεν υπάρχει αυτήν την στιγμή. 

Οσο δε η πίεση εκ μέρους των δανειστών για συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα σε σχεση με τις ιδιωτικοποιήσεις της ΔΕΗ, της ΔΕΠΑ και του Ελ. Βενιζέλος είναι στο τραπέζι, η υπόθεση μοιάζει να περιπλέκεται. 

Ειδικότερα δε σε ό,τι αφορά την πώληση του 17% της ΔΕΗ (και δευτερευόντως του πλειοψηφικού μεριδίου της ΔΕΠΑ), ενδεχόμενες πιέσεις θεωρείται βέβαιον πως θα προσκρούσουν σε αντιδράσεις από μεγάλη μερίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Υπενθυμίζεται ότι ο πρώην υπουργός Ενέργειας και νυν Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτης και μεγάλη μερίδα του κόμματος που συντάχθηκε μαζί του στο πρόσφατο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, περιέγραψαν ως «κόκκινη γραμμή» την πώληση του μεριδίου της ΔΕΗ, την οποία το κόμμα δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένο να στηρίξει. 

Με την  εκκρεμότητα της δεύτερης αξιολόγησης να παραμένει και τους δανειστές να ζητούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για τις ιδιωτικοποιήσεις, που σύμφωνα με το πρόγραμμα έχουν κοστολογηθεί σε 2 δισ. για το 2017, οι εξελίξεις στο σκέλος της διαπραγμάτευσης που σχετίζεται με τα ενεργειακά αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα. 

Άγγελος Κωβαίος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.