ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σπάει» το μονοπώλιο στην προμήθεια ρεύματος προς το Δημόσιο

19:46 - 16 Φεβ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Σπάει» το μονοπώλιο στην προμήθεια ρεύματος προς το Δημόσιο
Σπαέι το μονοπώλιο της ΔΕΗ στην προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος προς το Δημόσιο, σύμφωνα με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Ενεργειας και αφορά στους προμηθευτές ηλεκτρικής. "Δεν υπάρχει πλέον μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές", είπε ο υπουργός, Γιώργος Σταθάκης, εισηγούμενος την τροπολογία στην Ολομέλεια "για λόγους ίσης μεταχείρισης".

Παράλληλα επεκτείνεται σε όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας η δυνατότητα χορήγησης από το ελληνικό Δημόσιο χρηματικών προκαταβολών που μέχρι σήμερα προβλέπονταν μόνο για τη ΔΕΗ.

 

"Από το 2012 υπάρχει μια διάταξη που αφορά τις σχέσεις του ελληνικού δημοσίου, φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και της πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ. Πρόκειται για το άρθρο 58 του ν. 4075/2012. Αυτή τη διάταξη, λοιπόν, που επιτρέπει να πληρώνονται και να καλύπτονται οι τρέχουσες οφειλές του δημοσίου προς τη ΔΕΗ, την αλλάζουμε σε τρία σημεία: Πρώτον, αίρεται η ΔΕΗ και μπαίνουν όλοι οι προμηθευτές. Τώρα πια προμηθευτής δεν είναι μόνο η ΔΕΗ, αλλά ένα μέρος της αγοράς έχει και άλλους προμηθευτές", είπε ο κ. Σταθάκης για να προσθέσει:

 

"Άρα, με την προτεινόμενη ρύθμιση επεκτείνεται για λόγους ίσης μεταχείρισης η δυνατότητα εξόφλησης οφειλών των φορέων της γενικής κυβέρνησης προς όλους τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και όχι μόνο προς τη ΔΕΗ.

 

"Δεύτερον, διασαφηνίζεται αυτό που παρέμενε ασαφές στη διάταξη για τη δυνατότητα του ελληνικού δημοσίου να εξοφλεί προκαταβολικά το σύνολο των οφειλών του προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο τις ληξιπρόθεσμες όσο και τις τρέχουσες οφειλές της εκάστοτε χρήσης. Αυτό το αποσαφηνίζει ακριβώς για να μπορεί το δημόσιο σε συμφωνία να καλύπτει, να πληρώνει δηλαδή, το σύνολο των οφειλών που έχει προς τους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Τρίτον, προστίθεται ένα νέο εδάφιο, που δεν υπήρχε τότε, με το οποίο παρέχεται η δυνατότητα προς το ελληνικό δημόσιο, εφόσον το κρίνει σκόπιμο, να προεξοφλεί προς τους παρόχους το τρέχον έτος. Δηλαδή, με την δυνατότητα αυτή, παίρνοντας ανάλογες εκπτώσεις, το δημόσιο μπορεί να προαγοράσει, να προεξοφλήσει τη δαπάνη για το τρέχον έτος, δηλαδή για το 2017 προκαταβολικά μέσα από μια συμφωνία και μέχρι το ύψος φυσικά που ορίζεται από τις προηγούμενες χρήσεις άρα, την ποσότητα ενέργειας που εκτιμάται ότι θα καταναλώσουν οι φορείς του δημοσίου στο τρέχον έτος.

Ανακεφαλαιώνω.

 

Τρία πράγματα κάνει η τροπολογία έναντι της προηγούμενης ρύθμισης.

 

Πρώτον, διευρύνει το φάσμα, μιας και δεν υπάρχει πλέον μονοπωλιακή θέση της ΔΕΗ, υπάρχουν και ιδιώτες προμηθευτές.

 

Δεύτερον, αποσαφηνίζει τι είναι οι τρέχουσες οφειλές που ξεπληρώνει, τα χρέη δηλαδή που έχει τώρα το δημόσιο και μπορεί να τα καλύψει και τρίτον, εισάγει για πρώτη φορά τη δυνατότητα να προεξοφλεί το τρέχον έτος, τους λογαριασμούς και να συμψηφίζονται φυσικά στο τέλος του έτους".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.