ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέφτουν υπογραφές για τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας

15:15 - 24 Μαϊ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πέφτουν υπογραφές για τα κοιτάσματα της Δυτικής Ελλάδας
Εντός της εβδομάδας (σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο Πέμπτη) αναμένεται να υπογραφούν τα συμβόλαια για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή της δυτικής Ελλάδας, μετά τις συναντήσεις κορυφής που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι της Exxon Mobil και της Total με την ελληνική κυβέρνηση και την διοίκηση των ΕΛΠΕ.

Κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος την Τετάρτη ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπογράφονται συμβόλαια με εταιρείες για την εκμετάλλευση δύο χερσαίων και ενός θαλασσίου οικοπέδου και ταυτόχρονα προχωρούν διαγωνισμοί για την αξιοποίηση παλιών και νέων θαλάσσιων οικοπέδων στο Ιόνιο, όπως και νότια και δυτικά της Κρήτης, μετά το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών κολοσσών. Επίσης ανέφερε πως αναθεωρείται το θεσμικό πλαίσιο για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον και ασφαλές για τους εργαζόμενους.

 

Την περασμένη Παρασκευή εκπρόσωποι των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), της αμερικανικής ExxonMobil και της γαλλικής Total συναντήθηκαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, και τον Υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη. Οι συγκεκριμένες εταιρείες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τα θαλάσσια οικόπεδα του Ιονίου.

 

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφούν οι συμβάσεις με τις ΕΛΠΕ και Energean, που αφορούν στην παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων, στις περιοχές «Άρτα-Πρέβεζα», «Βορειοδυτική Πελοπόννησος» και «Αιτωλοακαρνανία».

 

Ο τομέας της ενέργειας «κατέχει περίοπτη θέση» στις σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου, αλλά και στις σχέσεις μας με την Ιταλία, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες, είπε νωρίτερα την Τετάρτη ο Αλ. Τσίπρας.

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς ο αγωγός ΤΑΡ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, προχωρά η αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη και επεκτείνεται το δίκτυο φυσικού αερίου σε πολλά μέρη της χώρας.

 

Σε διπλωματικό επίπεδο, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, προχωρούν έργα όπως ο αγωγός φυσικού αερίου East Med με το Ισραήλ, ο αγωγός Ελλάδας - Βουλγαρίας, ο κάθετος άξονας AGB, η ηλεκτρική διασύνδεση των δικτύων Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, μέσω της Κρήτης.

 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στην ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής και Κυκλάδων, «που θα μας δώσει τη δυνατότητα να αλλάξουμε το ενεργειακό μείγμα και να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που έχει η χώρα», όπως είπε.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:06 - 24 Μαϊ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.