ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο τέλος Οκτωβρίου η σύμβαση για τα πετρέλαια της Κέρκυρας

08:23 - 25 Οκτ 2017 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο τέλος Οκτωβρίου η σύμβαση για τα πετρέλαια της Κέρκυρας
Στις 31 Οκτωβρίου πρόκειται να υπογραφεί η σύμβαση παραχώρησης για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων για το αποκαλούμενο Οικόπεδο 2, στην Κέρκυρα. Η υπογραφή θα γίνει σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.

Πρόκειται για μία περιοχή που βρίσκεται στα δυτικά της Κέρκυρας και η οποία στο πλαίσιο του διαγωνισμού του 2014 παραχωρήθηκε στην κοινοπραξία που αποτελείται από τα Ελληνικά Πετρέλαια, την γαλλική Total και την ιταλική Edison. 

Στις αρχές του μήνα, το Ελεγκτικό Συνέδριο ολοκλήρωσε τον προσυμβατικό έλεγχο και ενέκρινε την παραχώρηση, σηματοδοτώντας την άρση και της τελευταίας εκκρεμότητας για την υπογραφή της σύμβασης. Σημειώνεται ότι η σύμβαση θα πρέπει να εγκριθεί από τη βουλή.

Στη συνέχεια η κοινοπραξία θα έχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο οφείλει να ολοκληρώσει το επιπλέον ερευνητικό έργο, να εντοπίσει γεωτρητικούς στόχους και να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις.

Το οικόπεδο 2 βρίσκεται σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος εντούτοις υπάρχουν υψηλές προσδοκίες καθώς τα γεωλογικά και σεισμικά δεδομένα από τις μέχρι σήμερα έρευνες είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και δείχνουν αναλογίες με αντίστοιχες γειτονικές περιοχές στην Ιταλία όπου παράγεται πετρέλαιο.

Χρονικά, η πρώτη γεώτρηση τοποθετείται σε 3-4 χρόνια από σήμερα. Πάντως υπάρχει και το σενάριο εάν επισπευσθούν οι σεισμικές έρευνες, η γεώτρηση στην Κέρκυρα να γίνει νωρίτερα και να συνδυαστεί με την γεώτρηση στην περιοχή του Πατραϊκού, όπου θυμίζουμε συμμετέχουν τα ΕΛΠΕ και η ιταλική Edison.

Άλλωστε το κόστος για τα πλοία γεωτρύπανα είναι εξαιρετικά υψηλό και μετριέται σε δεκάδες χιλιάδες δολάρια την ημέρα, οπότε δημιουργούνται οικονομίες κλίμακας εφόσον σε ένα ταξίδι προγραμματιστούν γεωτρήσεις σε περισσότερες περιοχές. Στον Πατραϊκό ο προγραμματισμός είναι η γεώτρηση να γίνει στις αρχές του 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:36 - 25 Οκτ 2017
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.