ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πιέσεις ΡΑΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές

14:59 - 09 Ιαν 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Πιέσεις ΡΑΕ στον ΔΕΔΔΗΕ για τις ρευματοκλοπές
Νέα μέτρα επιστρατεύει η ΡΑΕ για την αντιμετώπιση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, επικεντρωνόμενη στην αποδοτική λειτουργία του ΔΕΔΔΗΕ ως αρμόδιου Διαχειριστή του Δικτύου. Ανακοινώνοντας χθες τα αποτελέσματα της σχετικής διαβούλευσης, η ΡΑΕ σημειώνει ότι αναγνωρίζει την ανάγκη επανεξέτασης του ρυθμιστικού πλαισίου για τις απώλειες δικτύου ή και της λήψης ειδικών μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρευματοκλοπής, όπως προτείνουν οι συμμετέχοντες, και δηλώνει ότι προτίθεται σε πρώτη φάση να προσεγγίσει το ζήτημα με παροχή κινήτρου προς τον Διαχειριστή του Δικτύου.

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει η Καθημερινή, θα καθιερώσει ένα ανώτατο όριο μη τεχνικών απωλειών ενέργειας (ρευματοκλοπών) το κόστος του οποίου θα συνεχίσει να μεταφέρεται στους καταναλωτές όπως ισχύει σήμερα, ενώ το κόστος των απωλειών που υπερβαίνουν αυτό το όριο θα επιβαρύνει τον Διαχειριστή, καθώς αυτό το κόστος θα συναρτάται με το ρυθμιζόμενο ετήσιο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ που εγκρίνει η ΡΑΕ. Το μέτρο στοχεύει στο να κινητοποιήσει τον ΔΕΔΔΗΕ σε μια πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών που εξακολουθούν να αυξάνονται με ανησυχητικούς ρυθμούς. Η σχετική μελέτη του ΔΕΔΔΗΕ, πάνω στην οποία στηρίχθηκε η δημόσια διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς ηλεκτρισμού, δείχνει άνοδο των ρευματοκλοπών από 1,1% την περίοδο 2012-2013 στο 4,2% το 2016. Μάλιστα, οι ρευματοκλοπές, αποκαλούμενες ως μη τεχνικές απώλειες ενέργειας, αντιπροσωπεύουν πλέον το 44% των συνολικών απωλειών του δικτύου. Οι συνολικές απώλειες ενέργειας το 2016 προσεγγίζουν το 10%.

Η αγορά χαρακτηρίζει παθητική επί της ουσίας τη στάση του ΔΕΔΔΗΕ σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών και καλεί τη ΡΑΕ, ως τελευταίο προπύργιο προστασίας των καταναλωτών, να μην επιτρέψει τη συνέχιση αυτής της πρακτικής του Διαχειριστή. Η αγορά, εκτός από την επιβολή ανώτατου ορίου ρευματοκλοπών και μεταφορά του κόστους για τις απώλειες που το υπερβαίνουν στον Διαχειριστή, προτείνει επίσης τη μεταφορά του κόστους αυτού από το ανταγωνιστικό σκέλος της ενέργειας στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις. Ως ενδεικτικό ανώτατο όριο μη τεχνικών απωλειών προτείνεται ποσοστό 1,5%. Βάσει αυτού, με τα σημερινά δεδομένα ο ΔΕΔΔΗΕ θα επιβαρυνθεί για το 2,7% των απωλειών και οι καταναλωτές θα ελαφρυνθούν από το αντίστοιχο κόστος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.