ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil

10:44 - 14 Μαρ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Στο λιμάνι της Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil
Κατέπλευσε λίγο μετά τις οκτώ το πρωί της Τετάρτης στο λιμάνι Λεμεσού το ερευνητικό σκάφος της Exxon Mobil, Ocean Investigator.

Το σκάφος θα ανεφοδιαστεί και θα παραλάβει αναγκαίο εξοπλισμό για περιβαλλοντικές έρευνες στο τεμάχιο 10 της κυπριακής ΑΟΖ, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος Κύπρου.

Το «Ocean Investigator» θα πραγματοποιήσει τις έρευνες που απαιτούνται, περιβαλλοντικές και τεχνικές, για να προχωρήσουν οι γεωτρήσεις.

Το κυριότερο μέρος των επιχειρήσεων αναλαμβάνουν τα τηλεχειριζόμενα υπερσύγχρονα υποβρύχια ρομπότ. Ο χειρισμός τους γίνεται από ειδικό θάλαμο που τοποθετείται στο πλοίο, απ’ όπου οι χειριστές βλέπουν όλα τα δεδομένα των ρομπότ, τα κατευθύνουν προς όποια κατεύθυνση θέλουν με χειριστήρια ανάλογα αυτών των παιχνιδιών υπολογιστών και παρακολουθούν την εικόνα που δείχνουν οι κάμερες που είναι εφαρμοσμένες σε αυτά.

Τα υποβρύχια ρομπότ πέραν του φωτισμού που δίνουν στον χώρο και των καμερών, διαθέτουν και ρομποτικούς βραχίονες, ώστε αν χρειαστεί να συλλέξουν κάτι από τον βυθό και να το τοποθετήσουν σε καλάθι που μπορεί να κατέβει από το πλοίο στον βυθό με γερανό για τον σκοπό αυτό.

Οι έρευνες που θα διεξαχθούν, περιλαμβάνουν σε πρώτο στάδιο τον έλεγχο των ευρύτερων περιοχών που έχουν κατ’ αρχήν καθοριστεί για τις δύο πρώτες γεωτρήσεις, αλλά και για τρίτο σημείο που για την ώρα θα έχει τον ρόλο του εναλλακτικού για αρχαιότητες και για τυχόν υποθαλάσσια καλώδια κάθε μορφής –όπως τηλεπικοινωνιακά, ανθυποβρυχιακά κ.τ.λ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.