ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μια νέα πηγή ενέργειας στην Ευρώπη φέρνει ο TAP

09:24 - 20 Ιουν 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Μια νέα πηγή ενέργειας στην Ευρώπη φέρνει ο TAP
Λίγους μήνες πριν την ολοκλήρωση του τμήματος του ΤΑΡ, που διέρχεται από την Ελλάδα, και στο φόντο των γεωπολιτικών εξελίξεων αναδεικνύεται σταδιακά η σημασία του αγωγού TAP για την Ελλάδα και για την ενεργειακή διαφοροποίηση και ασφάλεια της Ευρώπης.

«Ως τμήμα του Nοτίου Διαδρόμου Aερίου, ο TAP αποτελεί μια ιστορική εξέλιξη που ανοίγει ένα νέο δρόμο παροχής φυσικού αερίου μήκους 3.500 χιλιομέτρων φέρνοντας μια νέα πηγή ενέργειας στην Ευρώπη», ανέφερε κατά την ομιλία της,  η Διευθύντρια του έργου στην Ελλάδα, κα Κατερίνα Παπαλεξανδρή, στο πλαίσιο της 22ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση με θέμα “A Compass for Europe – A Fair Wind for Greece” που  διοργανώθηκε από το Economist στις 14 και 15 Ιουνίου 2018 στην Αθήνα.

Όπως είπε το 70% των τεχνικών έργων για τον αγωγό έχει ολοκληρωθεί στις τρεις χώρες υποδοχής, δηλαδή σε Ελλάδα, Ιταλία και Αλβανία.

Παράγοντας σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη

«Ο αγωγός θα διαφοροποιήσει τον ενεργειακό εφοδιασμό στην Ευρώπη, ένα βασικό και στρατηγικό στόχο της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ», τόνισε η κα Παπαλεξανδρή επισημαίνοντας ότι η εταιρεία TAP υποστηρίζει τους στόχους της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ μέσω της συμβολής στην αντιμετώπιση των ενεργειακών προκλήσεων στη ΝΑ Ευρώπη και της διευκόλυνσης των συνδέσεων στην περιοχή, λειτουργώντας έτσι ως παράγοντας σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή.

Σεβασμός στην ελληνική γη και τους Έλληνες γαιοκτήμονες

Αναφερόμενη ειδικότερα στην Ελλάδα, πρόσθεσε ότι και στις τρεις βόρειες περιφέρειες που διασχίζει ο αγωγός σημειώνεται πρόοδος στο έργο, πάντα με σεβασμό στους Έλληνες γαιοκτήμονες. Υπογράμμισε ότι από το έργο επηρεάζονται 144 κοινότητες στη Βόρεια Ελλάδα, με τη γη να αποκαθίσταται πλήρως και να επιστρέφεται στους ιδιοκτήτες για να μπορούν άμεσα να ξαναρχίσουν τις γεωργικές τους δραστηριότητες επισημαίνοντας ότι ήδη πάνω από 2.500 αγροτεμάχια συνολικά έχουν επιστραφεί στους αγρότες.

Τέλος, έκανε μνεία στο πρόγραμμα αναδάσωσης που πραγματοποιείται από τον TAP, στο πλαίσιο του οποίου η εταιρεία θα φυτέψει περίπου 400.000 δένδρα και θάμνους. Ο TAP έχει δεσμευτεί στην πλήρη αντικατάσταση του συνόλου της δασικής έκτασης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη διαδικασία καθαρισμού και διαμόρφωσης της Ζώνης Εργασίας για την εγκατάσταση του αγωγού σε δασικές περιοχές. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΤΑΡ αναδασώνει και αποκαθιστά φυτοτεχνικά ίση ακριβώς έκταση σε τοποθεσία που υποδεικνύει η εκάστοτε Δασική Υπηρεσία, ενώ επίσης μεριμνά και για τις μετέπειτα εργασίες συντήρησης, σεβόμενος την ελληνική γη που φιλοξενεί τον αγωγό σε όλες τις φάσεις του έργου, πριν την έναρξη της κατασκευής, κατά τη διάρκεια των έργων και μετά την επιστροφή της γης. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.