ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιοι δικαιούνται επίδομα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος

14:30 - 10 Ιουλ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Ποιοι δικαιούνται επίδομα επανασύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος
Τη δυνατότητα επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικού ρεύματος, για καταναλωτές με χαμηλά εισοδήματα που, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, αποσυνδέθηκαν μέχρι το τέλος Ιουνίου 2018, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία προωθήθηκε προς δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Όπως υπενθυμίζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στις αρχές του έτους δημιουργήθηκε ειδικός λογαριασμός για την παροχή εφάπαξ βοηθήματος επανασύνδεσης με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, καταναλωτών με χαμηλά εισοδήματα. Η αρμοδιότητα εξέτασης των σχετικών αιτημάτων εκχωρήθηκε στην τοπική αυτοδιοίκηση, και συγκεκριμένα σε επιτροπές που συστήνονται με απόφαση του Δημάρχου και αποτελούνται από εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, του ΔΕΔΔΗΕ και του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι επιτροπές αυτές αξιολογούν την πραγματική οικονομική και περιουσιακή κατάσταση των αιτούντων και χορηγούν το ειδικό βοήθημα εφόσον:

  • Η αποσύνδεση αφορά την κύρια κατοικία τού προς εξέταση δικαιούχου.
  • Ικανοποιούνται τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια υπαγωγής στο νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ).

Κοινή Υπουργική Απόφαση που εκδόθηκε τον Φεβρουάριο έθετε ως προϋπόθεση για τη λήψη του ειδικού βοηθήματος η αποσύνδεση από το δίκτυο παροχής ηλεκτρικής ενέργειας να έχει γίνει το αργότερο μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου 2018. Η νέα ΚΥΑ έρχεται να τροποποιήσει την προϋπόθεση αυτή, θέτοντας ως απώτατο χρονικό όριο την 30ή Ιουνίου 2018.

Το ύψος του εφάπαξ βοηθήματος καθορίζεται ανάλογα με το ύψος της οφειλής:

  • έως 6.000 ευρώ - 100%
  • 6.001-9.000 ευρώ - 75%
  • 9.001-12.000 ευρώ - 50%
  • άνω των 12.000 ευρώ - 30%
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.