ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η ιχνηθέτηση στη μάχη κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων

09:25 - 09 Οκτ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η ιχνηθέτηση στη μάχη κατά της λαθρεμπορίας καυσίμων
Τις τεχνικές δυνατότητες αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου καυσίμων παρουσίασε σε διοργάνωση στη Βρετανική πρεσβεία παρουσία της πρέσβειρας Kate Smith η εταιρεία Authentix που ειδικεύεται στην μοριακή ινχηθέτηση.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της εταιρίας η συγκεκριμένη τεχνική έχει σημαντική απόδοση. Μάλιστα επικαλέστηκαν το παράδειγμα της Σερβίας όπου η εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνικής απέδωσε κατ΄ έτος 150 εκατομμύρια παραπάνω έσοδα στα κρατικά ταμεία από τους φόρους καυσίμων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με παρεμβάσεις στελεχών της αγοράς κατά τη συζήτηση, το λαθρεμπόριο καυσίμων στη χώρα μας κοστίζει  600 εκατ ευρώ το χρόνο στα κρατικά ταμία , σύμφωνα  με συντηρητικές εκτιμήσεις.

Ενδεικτική ήταν πάντως η παρέμβαση  πρώην στελέχους  του  ΣΔΟΕ  κ.   Θεόδωρου  Φλωράτου για τον πώς κινούνται τα πράγματα στην Ελλάδα. Ο ίδιος  αποκάλυψε  ότι  η υπόθεση  ιχνηθέτησης των καυσίμων έχει ξεκινήσει από το 2012 και  μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί  παρότι  είχαμε προχωρήσει  στην τροποποίηση  της νομοθεσίας με την αυστηροποίηση του ποινικού κώδικα.  Ο κ.  Φλωράτος σημείωσε ότι η υπόθεση στην ουσία σταμάτησε  στο Γενικό Χημείο του Κράτους το οποίο ζητούσε από την  εταιρεία Authentix να παραδώσει  τον κωδικό της μοριακής ισχνηθέτησης με αποτέλεσμα η εταιρεία  να αρνηθεί  καθώς έτσι  διατυπώθηκε  η άποψη θα χάνονταν  ο έλεγχος .

Από την εταιρία ο εκπρόσωπός της Γιάννης Μιχόπουλος υποστήριξε ότι κόστος είναι σχετικά  χαμηλό και μεταφράζεται στο τρίτο δεκαδικό  ψηφίο  ανά λίτρο καυσίμου.  Τόνισε δε ότι στις  ΗΠΑ  που έχει  εφαρμοσθεί  η απόδοση  της επένδυσης  ξεπέρασε   το   750%.      

Η  εταιρεία Authentix συνεργάζεται με 12 κράτη και προσφέρει  υπηρεσίες σε άλλες  κατηγορίες  εμπορευμάτων όπως είναι τα καπνικά , τα φάρμακα  και τα ποτά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο κ. Πέτρος  Αλληλόμης εκπρόσωπος του  γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα , ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης λέγοντας ότι έχουν γίνει πολλά σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση  και  είναι θετικό ότι στην εκδήλωση συμμετέχει το σύνολο της αγοράς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.