ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταθάκης: Με εταιρία θυγατρική του ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Αττικής

11:50 - 31 Οκτ 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σταθάκης: Με εταιρία θυγατρική του ΑΔΜΗΕ η ηλεκτρική σύνδεση Κρήτης-Αττικής
Με επιστολή που απέστειλε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στον Κύπριο ομόλογό του, Γιώργο Λακκοτρύπη, σύμφωνα με πληροφορίες, επαναβεβαιώνει ότι το έργο της ηλεκτρικής σύνδεσης Αττικής - Κρήτης θα υλοποιηθεί από εταιρεία στην οποία ο Έλληνας διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) θα έχει τουλάχιστον το 51% της μετοχικής σύνθεση. Παράλληλα υπογραμμίζει τη στρατηγική διάσταση των συνδέσεων τόσο της Κρήτης αλλά και της Κύπρου.

Σημειώνεται ότι η απάντηση Σταθάκη, χτες, ήλθε μετά από σχετική επιστολή που είχε στείλει στο ΥΠΕΝ στα μέσα Οκτωβρίου ο κ. Λακκοτρύπης. Εκεί ο υπουργός της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού ζητούσε να μάθει αν  η χώρα μας θα δώσει τη συγκατάθεσή της για την υποβολή αίτησης από τον Euroasia Interconnector για τη χρηματοδότηση από την Ευρώπη της διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου, εξέφραζε τον προβληματισμό του για τον κίνδυνο η απόφαση ανάθεσης της υλοποίησης της διασύνδεσης Κρήτη - Αττική στην Ariadne Interconnection (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) να άρει τον διασυνοριακό χαρακτήρα του συγκεκριμένου σκέλους του έργου.

Ο κ. Σταθάκης από τν πλευρά του τόνισε εκ νέου ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχονται ότι  τα διαφορετικά σκέλη του έργου (Αττική - Κρήτη, Κρήτη - Κύπρος, Κύπρος - Ισραήλ) κινούνται με άλλο ρυθμό (ωριμότητα μελετών, χρόνους κτλ). Επίσης, ο υπουργός ΠΕΝ προσθέτει πως, με βάση το ότι το τμήμα Αττική - Κρήτη θα υλοποιηθεί από εταιρεία στην οποία ο Έλληνας διαχειριστής (ΑΔΜΗΕ) θα έχει τουλάχιστον το 51% της μετοχικής σύνθεσης, εκδόθηκαν όλες οι συνακόλουθες κανονιστικές αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών Ελλάδας και Κύπρου, μεταξύ των οποίων η πρόσφατη απόφαση της ΡΑΕ να ορίσει ως φορέα υλοποίησης του τμήματος Αττική - Κρήτη την Ariadne Interconnector. Τέλος, ο Έλληνας υπουργός επαναλαμβάνει την αφοσίωση του ίδιου και της κυβέρνησης στο εγχείρημα διασύνδεσης της Κύπρου με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ηπειρωτικής Ευρώπης.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.