ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Watt+Volt: Οι 30άρηδες που «αλλάζουν τα φώτα» της αγοράς ενέργειας Κύριο

10:15 - 03 Νοε 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Watt+Volt: Οι 30άρηδες που «αλλάζουν τα φώτα» της αγοράς ενέργειας
του Παναγιώτη Ζαΐμη Με αιχμή του δόρατος μια στρατηγική που βασίζεται στην καινοτομία και μια ομάδα νέων ανθρώπων η WATT + VOLT, μια σύγχρονη και ταχύτατα αναπτυσσόμενη ελληνική εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και ολοκληρωμένων ενεργειακών υπηρεσιών, εγκαθιδρύεται ως ένας από τους βασικούς «παίχτες» στην ανταγωνιστική αγορά ενέργειας.

Μέχρι σήμερα η WATT + VOLT έχει διαγράψει μια επιτυχημένη πορεία επτά χρόνων, διεκδικώντας νομή σε έναν τζίρο που άφησε η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου που ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Η  Desy Karapchanska, επικεφαλής του Business Development & Innovation της εταιρείας, μιλά στo Reporter για τη δραστηριότητα της WATT + VOLT, την προσέγγισή της και τις προκλήσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας.

Το δύσκολο ξεκίνημα στην Ελλάδα της κρίσης

Η WATT + VOLT γεννήθηκε στην Ελλάδα της κρίσης, και το στοίχημά της ήταν να μπει σε μια δύσκολη και ανταγωνιστική αγορά. Η ηγετική ομάδα της WATT + VOLT κατάφερε να χτίσει μία εταιρεία που ξεκίνησε με 1.698 πελάτες το 2012 και  σήμερα αριθμεί ένα χαρτοφυλάκιο 72.000 πελατών  .

 H εταιρεία είναι κερδοφόρα από τον τρίτο χρόνο λειτουργίας της και παρότι δεν είναι παραγωγός ρεύματος, ούτε έχει κάποιον μεγάλο όμιλο να την υποστηρίζει, αυτή τη στιγμή κατέχει το τέταρτο μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς μεταξύ των ιδιωτών παρόχων. «Κατά τη γνώμη μου, σημαντικό μέρος της ανοδικής μας πορείας στον χώρο οφείλεται στο ότι έχουμε επιλέξει συνειδητά να επενδύσουμε στους δικούς μας ανθρώπους και όχι σε outsourcing υπηρεσιών» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Karapchanska και προσθέτει πως «σήμερα η εταιρεία απασχολεί 200 υπαλλήλους και περίπου 1000 εξωτερικούς συνεργάτες – μεταπωλητές».

Η ηγετική ομάδα της WATT + VOLT, παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει κερδίσει την αναγνώριση της εγχώριας ενεργειακής βιομηχανίας. «Είμαστε μια ομάδα καταρτισμένων 35άρηδων που έχει πάρα πολλή όρεξη για δουλειά» επισημαίνει η επικεφαλής του Business Development & Innovation και συνεχίζει: «Πιστεύω ότι αυτό μας βοηθάει ιδιαίτερα στο να αναπτυχθούμε καθώς το νεαρό της ηλικίας μας, μας κάνει περισσότερο ευέλικτους στις σύγχρονες τεχνολογικές αλλαγές».

Φωτο 2

Κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη της WATT+VOLT διαδραμάτισε και το γεγονός ότι ήταν η πρώτη ελληνική εγγεγραμμένη εταιρεία στο γερμανικό ενεργειακό χρηματιστήριο της Λειψίας (ΕΕΧ) από το 2016.Η κ. Karapchanska σχολιάζει χαρακτηριστικά «Εμείς μπορεί να μην είμαστε στο κομμάτι της παραγωγής αλλά έχουμε γιγάντια δυναμική στο κομμάτι του trading ενέργειας. Εκτός από τον ΕΕΧ είμαστε εγγεγραμμένοι και σε πολλά άλλα χρηματιστήρια ενέργειας σε όλη την Ευρώπη για να κάνουμε trading με περισσότερα από 32 σύνορα».

Με παρουσία σε Ελλάδα, Βουλγαρία και Σερβία η WATT + VOLT επιλέγει μια διαφορετική προσέγγιση των καταναλωτών. «Από τα πρώτα μας βήματα στον χώρο θέλαμε να είμαστε κοντά στον πελάτη και να του δώσουμε αυτοπεποίθηση και σιγουριά. Για αυτό επιλέξαμε, πέρα από τις τηλεφωνικές υπηρεσίες, να εισέλθουμε δυναμικά στη λιανική αγορά αναπτύσσοντας ένα δίκτυο φυσικών καταστημάτων στα οποία ανά πάσα στιγμή ο καταναλωτής μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του. Με άλλα λόγια επικεντρωνόμαστε στην ποιότητα των υπηρεσιών μας και το customer experience» σημειώνει η κ. Karapchanska. Ειδικότερα, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η WATT + VOLT αριθμεί 22 καταστήματα, προσφέροντας άμεση εξυπηρέτηση.

Σε αυτά οι καταναλωτές έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν από το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό για το ρεύμα του σπιτιού ή της επιχείρησής τους. Πέρα από την εξασφάλιση ανταγωνιστικών τιμών ρεύματος οι καταναλωτές μπορούν να ανακαλύψουν και καινοτόμες υπηρεσίες. «Πιστεύουμε ακράδαντα πως αν δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι, δεν μπορείς και να το βελτιώσεις. Έτσι προσφέρουμε τη βραβευμένη “έξυπνη” υπηρεσία smartwatt, η οποία μετατρέπει ένα απλό σπίτι σε “έξυπνο”, καθώς και την πρωτοποριακή βραβευμένη πλατφόρμα WATT+VOLT Energy Analytics που επιτρέπει σε επιχειρήσεις και οργανισμούς να εντοπίζουν τη σπατάλη ενέργειας και να εξοικονομούν πόρους, μειώνοντας το ενεργειακό τους αποτύπωμα» αναφέρει η επικεφαλής του Business Development & Innovation.

Πρωτοτυπία, πρωτοπορία και Internet of Things

Η WATT+VOLT, απευθυνόμενη στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που αναζητούν ενεργειακές καινοτομίες και καθετοποιημένες εξατομικευμένες λύσεις για την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης της εγκατάστασης τους, δημιούργησε το οικοσύστημα smarteverything, μια ολοκληρωμένη end-to-end υπηρεσία PaaS (Platform as a Service) για ανάπτυξη λύσεων Internet of Things (ΙοΤ).

Πρόκειται για ένα προϊόν που ανέπτυξε η WATT+VOLT σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΙΠΤΗΛ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ). Καλύπτει ανάγκες έξυπνης διαχείρισης ηλεκτρισμού (smart energy), φυσικού αερίου (smart gas), νερού (smart water), φωτισμού - οδοφωτισμού (smart lighting), parking (smart parking), αγροτικής καλλιέργειας (smart agriculture), με πολλές άλλες εφαρμογές να βρίσκονται ήδη σε υλοποίηση.

WATT 3 JPG 1920X1080

Η πλατφόρμα smarteverything μπορεί να επικοινωνήσει με όλα τα πρωτόκολλα επικοινωνίας ΙoΤ (Lora, Sigfox, WModbus, κ.λπ.), με οποιοδήποτε έξυπνο μετρητικό σύστημα, και για οποιαδήποτε μετρητική μονάδα επιθυμεί ο πελάτης. Σημειώνεται πως η WATT+VOLT πρόσφατα πρόσθεσε υπηρεσίες πρόσβασης στις λειτουργίες του ψηφιακού βοηθού της Amazon, Alexa.

«Θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα φέρουν τέτοιες σημαντικές και καινοτόμες αλλαγές στην ελληνική αγορά ενέργειας. Γενικότερα αυτή είναι και η νοοτροπία μας, δηλαδή οτιδήποτε κάνουμε θέλουμε να αγκαλιάζει την τεχνολογία χωρίς βέβαια να μειώνουμε τον ανθρώπινο παράγοντα» τονίζει η κ. Karapchanska προσθέτοντας ότι «οι υπηρεσίες της WATT + VOLT εντυπωσιάζουν ακόμη και διεθνείς παίκτες του ενεργειακού τομέα». Σε αυτό το πλαίσιο η εταιρεία έχει ιδρύσει in-house το Innovation Lab, ένα εργαστήριο αφιερωμένο στην περαιτέρω ανάπτυξη των καινοτόμων υπηρεσιών της που τη διαφοροποιούν σε μεγάλο βαθμό από τους ανταγωνιστές της.

Κάνοντας πράξη ένα καινοτόμο ενεργειακό μέλλον

«Το όραμά μας είναι να γίνουμε ένας ολοκληρωμένος καινοτόμος πάροχος ενέργειας σε όλα τα Βαλκάνια και πέρα από το να εξυπηρετήσουμε τις ανάγκες του πελάτη μέσα από τις καινοτόμες υπηρεσίες μας, θέλουμε να αφήσουμε και ένα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» αναφέρει η κ. Karapchanska, η οποία δεν παραλείπει να επισημάνει πως στρατηγικός στόχος της WATT + VOLT, μέχρι το 2022, είναι οι πελάτες της να ξεπερνούν τους 500.000 (κατά 50% οικιακοί χρήστες).  «Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της WATT + VOLT μεγαλώνει ολοένα και περισσότερο, εμείς σχεδιάζουμε να διατηρήσουμε την νεωτερική νοοτροπία μιας νεοφυούς επιχείρησης που μας χαρακτηρίζει».

123asd

Τελευταία τροποποίηση στις 12:19 - 04 Νοε 2018
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.