ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σημασία του IGB στη νέα ενεργειακή διπλωματία

10:41 - 09 Νοε 2018 | ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η σημασία του IGB στη νέα ενεργειακή διπλωματία
Σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής, που με συνέπεια ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, για τη μετατροπή της χώρας σε ενεργειακό κόμβο κρίνεται η στήριξη από την ΕΕ της κατασκευής και της λειτουργίας του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου είναι σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων.

Όπως αναφέρεται από την ΕΕ το έργο θα συμβάλει στην ασφάλεια και στη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της ΕΕ χωρίς να προκαλεί αδικαιολόγητη στρέβλωση του ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι τα μέτρα που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή θα στηρίξουν την κατασκευή και τη λειτουργία του διασυνδετήριου αγωγού φυσικού αερίου («IGB») μήκους 182 χιλιομέτρων μεταξύ της Ελλάδας (Κομοτηνή) και της Βουλγαρίας (Stara Zagora). Ο διασυνδετήριος αγωγός φυσικού αερίου είναι σχεδιασμένος για να μεταφέρει 3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα/έτος (δισ. κ.μ./έτος) φυσικού αερίου από την Ελλάδα στη Βουλγαρία έως το 2021. Μια ενδεχόμενη μελλοντική φάση του έργου θα μπορούσε να αυξήσει αυτήν τη δυναμικότητα σε 5 κ.μ./έτος και να επιτρέψει τη ικανότητα αντίστροφης ροής από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα.

Ο αγωγός IGB θα ανήκει στην ICGB AD, κοινή επιχείρηση στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η κοινοπραξία "IGI Poseidon" (όπου συμμετέχουν η ιταλική Edison και η ελληνική Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΔΕΠΑ) και η βουλγαρική κρατική εταιρεία αερίου «BEH». 

Το συνολικό επενδυτικό κόστος για την υλοποίηση του διασυνδετήριου αγωγού IGB ανέρχεται σε 240 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό θα χρηματοδοτηθεί ως εξής:

  • άμεση εισφορά ιδίων κεφαλαίων ύψους 46 εκατ. ευρώ από τους μετόχους της κοινής επιχείρησης·
  • συνεισφορά ύψους 45 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ενεργειακό Πρόγραμμα Ανάκαμψης (ΕΕΠΑ), το οποίο διαχειρίζεται σε κεντρικό επίπεδο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή·
  • δάνειο ύψους 110 εκατ. ευρώ που χορηγήθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) προς την BEH (το οποίο στη συνέχεια θα μεταβιβαστεί στην ICGB AD)· και
  • άμεση χρηματοδοτική συνεισφορά ύψους 39 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό της Βουλγαρίας μέσω του βουλγαρικού επιχειρησιακού προγράμματος «Καινοτομία και Ανταγωνιστικότητα» 2014-2020 (OPIC).

«Ο κάθετος αυτός άξονας διαφοροποιεί τις πηγές τροφοδοσίας και μπορεί να διοχετεύει φυσικό αέριο από τον αγωγό TAP, καθώς και ποσότητες LNG από τους τερματικούς σταθμούς της Ρεβυθούσας και της Αλεξανδρούπολης. Πρόκειται για ένα έργο στρατηγικής σημασίας, που αναδεικνύει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο της ευρύτερης περιοχής της Νοτιανατολικής Ευρώπης και βασική ενεργειακή πύλη της Γηραιάς Ηπείρου, συμβάλλοντας στην προοπτική ενοποίησης της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς» τόνισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, με αφορμή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον αγωγό IGB.

Σημειώνεται ότι ο αγωγός IGB έχει συμπεριληφθεί στον κατάλογο των ευρωπαϊκών έργων κοινού ενδιαφέροντος, δεδομένης της στρατηγικής σημασίας του για τη διαφοροποίηση του εφοδιασμού της Ανατολικής Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω του διαδριατικού αγωγού φυσικού αερίου (TAP) (σήμερα το 98% των εισαγωγών φυσικού αερίου της Βουλγαρίας προέρχονται από μία μόνο πηγή). Ο αγωγός IGB θα συνδέσει τα συστήματα μεταφοράς φυσικού αερίου του ΔΕΣΦΑ και του TAP στην Ελλάδα με το σύστημα μεταφοράς φυσικού αερίου στη Βουλγαρία.

Ουσιαστικά με το έργο αυτό μαζί με τις συνδέσεις με Σκόπια και Σερβία που ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας προωθεί συστηματικά επιστρέφει στα Βαλκάνια διεκδικώντας ένα ρόλο στρατηγικού εταίρου με τις χώρες αυτές. Με δεδομένη τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ για το όνομα αλλά και τις συνεχώς βελτιούμενες σχέσεις με τη Σερβία και την εταιρική σχέση με Βουλγαρία η Ελλάδα προβάλλει ως παράγων κομβικός για τις μεταφορές και τις ενεργειακές συνδέσεις αλλά και σημείο αναφοράς για άλλους τομείς της οικονομίας (τουρισμός, αερομεταφορές κτλ). Έτσι αποκτά σάρκα και οστά μια τεκμηριωμένη βαλκανική πολιτική που πατά στην ενέργεια, που υλοποιεί αθόρυβα ο Γιώργος Σταθάκης. Σε αντίθεση με την υψηλού ρίσκου κάποτε επέκταση στη Βαλκανική με βάση τις τράπεζες πλέον το βαλκανικό άπλωμα της χώρας φαίνεται να είναι πιο στιβαρό.

Με το έργο αυτό, επιπλέον, εμπλουτίζεται ο χάρτης της Ελλάδας με έργα δικτύων και υποδομών μεγάλης εμβέλειας (αγωγοί φυσικού αερίου TAP, IGB, Θεσσαλονίκη-Σκόπια, EastMed, αναβάθμιση τερματικού σταθμού LNG στη Ρεβυθούσα, FSRU στην Αλεξανδρούπολη). Κι αν αναλογιστεί κανείς ότι με τις επικείμενες εξορύξεις η χώρα μπορεί να γίνει παραγωγός τότε αναβαθμίζεται συνολικά γεωπολιτικά.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.